Twitter Facebook Instagram Youtube

8 de març, Dia Internacional de les Dones

La Regidoria de Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament de Badalona convida a commemorar el 8 de març el Dia Internacional de les Dones.

El 8 de març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. Una data reivindicativa i alhora festiva.

El Dia Internacional de les Dones és un bon moment per mostrar tot allò que manca per aconseguir: la lluita per l'erradicació de les desigualtats de gènere i pels drets de les dones i també destacar allò que s’ha aconseguit: la visibilització de les dones en els diferents àmbits de la societat.

Els seus antecedents els trobem en els inicis de la revolució industrial on àmplies capes de població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat.

A mitjans del segle XIX, apareixen moviments de dones que reivindiquen millores en les condicions laborals (reducció de la jornada laboral, limitació de l'edat d’entrada al món laboral, mesures de prevenció d’accidents laborals)

En l'origen d’aquesta commemoració també cal destacar: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 i l'incendi de la fàbrica Cotton.

El dret a vot per les dones també és un dels pilars de la lluita. El 1848, als Estats Units, va produir-se la primera declaració reivindicant el dret de vot de les dones. Anys després, les sufragistes angleses van protagonitzar un gran nombre de mobilitzacions per demanar el vot de les dones. El seu exemple traspassà fronteres.

Una altra fita important la trobem el 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin llençava la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona, amb l'objectiu principal de promoure el sufragi universal femení.

Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el motiu principal de les celebracions del Dia Internacional de la Dona.

Com hem vist, la reivindicació de millores en les condicions de treball, el vot de les dones i manifestacions en favor de la pau, són els temes principals que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Finalment, el 1977 Nacions Unides declarà oficial el Dia Internacional de les Dones. D’aquesta manera es va convertir en una jornada internacional per abordar les desigualtats de gènere, promoure els drets de les dones i celebrar-ne els èxits i les contribucions a la societat.

Avui en dia, el 8 de març és un dia en què les dones de tot el món continuen defensant els seus drets i lluitant contra la discriminació de gènere. També és una ocasió per a la reflexió sobre els progressos realitzats i els reptes que encara queden per superar en la lluita per la igualtat de gènere.

Fitxers relacionats