Twitter Facebook Instagram Youtube

Forjadors de la Festa. 'A cremar!'

Forjadors de la Festa. 'A cremar!'

Enguany, la mostra Forjadors de la Festa se centra en el foc festiu, i especialment en la pirotècnia. 'A cremar!' ens proposa un recorregut de pólvora i foc amb diables, bèsties i sotracs sonors com a protagonistes, uns elements que són ja part indestriable del patrimoni festiu badaloní. 

El foc com a element es vincula a simbologies, rituals i tradicions que han traspassat segles i generacions, i actualment és present en un gran ventall de celebracions i festes. En les seves dues cares, la pirotècnia i la combustió, el foc pot ser purificador i guaridor. Però el foc també permet jugar i esbagir-nos. A Badalona el foc és una part central del patrimoni festiu badaloní: l'esclat de la pólvora inicia el calendari festiu d'una ciutat farcida de mostres vives on el foc n'és el protagonista. 

Des de l'any 2021, Forjadors de la Festa s'ha centrat en l'explicació genèrica del ritual al voltant de la nostra festa, però a partir d'enguany acollirà diferents monogràfics sobre els elements que conformen la nostra festa, i aquesta vegada se centrarà en el foc festiu.

L'exposició és comissariada per Raquel Ferret, filòloga catalana, gestora cultural, membre de Carrutxa, vicepresidenta de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus i coautora del llibre Focs de la Mediterrània. 

Inauguració: Dissabte 20 de gener, a les 11 horesa la Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (C/ Francesc Layret, 78-82). Entrada lliure fins a completar aforament.

Horaris de visita de l'exposició

  • De dimarts a divendres, de 16.30 a 20 h
  • Dissabtes, d'11 a 14 h i de 16.30 a 20 h
  • Diumenges i festius, d'11 a 14 h

En el marc de la mostra, també s'organitzen activitats complementàries, com tallers, taules rodones i jornades (alguns dimecres de febrer, març i abril), visites guiades concertades (alguns dijous i dimecres de març i abril) i visites guiades per a escoles (entre el 2 i 30 d'abril). Reserva (gratuïta) de les activitats i més informació a l'Agenda Cultural

Organitzen: l’Ajuntament de Badalona, Badalona Cultura i Xitxarra-Grup d’Estudis de la Festa, hi col·labora: Badalona Bèsties de Foc, Bufons del Foc, Diables de Badalona, Diables Kapaoltis i Miquelets de Badalona.