Twitter Facebook Instagram Youtube

Nadal per a la Gent Gran

El significat de la tradició del Nadal:

El Nadal es celebra arreu del món i, encara que a cada país trobem una forma diferent de gaudir-les, en tots els llocs té un significat relacionat amb l'alegria i la felicitat.

La paraula Nadal prové del vocable llatí Nativites, Que significa naixement. Segons la Reial Acadèmia Espanyola té la següent definició: «En el món cristià, festivitat anual en què es commemora el naixement de Jesucrist».

A més de ser una època festiva, també es veu com un període per reflexionar sobre la nostra vida per la càrrega espiritual que per algunes persones comporta..

En aquesta data la religió cristiana celebra el naixement de Jesús, El fill de Déu. El 25 de desembre és el dia oficial del Nadal. La nit d'abans se celebra la Nit de Nadal. A les quatre setmanes anteriors se'ls anomena Advent i es considera un període de preparació.

El Nadal té el seu origen en algunes festes paganes. Al voltant del 25 de desembre nombroses cultures celebraven el solstici d'hivern, moment en què els dies comencen a durar més.  A l'hora de celebrar el naixement de Jesús i atès que a la Bíblia no es fa una referència exacta a la data d'aquest esdeveniment, va ser el Papa Juli I qui va adoptar aquesta mateixa data al segle IV, "inventant" el Nadal. 
 
Els Reis Mags van ser tres savis sacerdots provinents d'Orient, segons la informació que apareix a la Bíblia. Un  estel va guiar els tres homes fins a Jesús nat, considerat el rei dels jueus. Aquest acabava de néixer a Betlem. Una vegada que el troben, li reten homenatge i li lliuren or, encens i mirra. Els seus noms van ser assignats al segle VI. Des de llavors, se'ls crida Melcior, Gaspar i Baltasar. 

Les tradicions d'aquestes festes han anat canviant al llarg dels anys, si bé en les últimes dècades han estat sempre presents a casa nostra actes com: muntar el pessebre ( caganer inclòs ), visitar les fires pessebristes, anar a comprar i guarnir l'arbre de Nadal, fer cagar el tió, anar a veure la representació dels Pastorets i visitar els pessebres vivents, menjar torrons, polvorons, el tortell de reis i altres dolços típics d'aquestes dates, anar a la missa del gall ,reunir la família i menjar plegats els dies més assenyalats, posar el vesc a la entrada de les portes ( cada cop menys usual ), comprar la flor de Pascua o Ponsetia i fer regals a familiars i amics.

Però, quin és el sentit del Nadal ?? Pels cristians, el naixement de Jesús és esperança i joia de viure. Suposa l’alegria de saber que hi ha llum en el futur per un Déu fet home que s'ha fet present.  Per tots és la joia que l'hivern s'acaba i la esperança que les coses sempre poden millorar  (nous propòsits per un nou any que comença)  I per poder celebrar l'esperança s'ha de fer amb festa i alegria.

Les persones grans són la mostra del seguiment d'una tradició arrelada al llarg del temps i amb la seva presència ajuden a perpetuar part d'aquestes tradicions, adaptant-se, però, a d'altres noves que van apareixent. Són un referent pels més joves a l'hora d'explicar com es vivien aquestes dates fa uns quants anys i quina ha estat la evolució de la celebració de la mateixa, el seu sentit i la seva història ; les quals una part de la població  ha oblidat, no ha tingut oportunitat de conèixer, o han optat per voler-les celebrar d'altres formes."

Al voltant de les festes de Nadal, des de l'Ajuntament de Badalona, a través del Departament de Gent Gran, organitza un seguit d'actes a través de les entitats adreçades a les persones grans  (casals de gent gran) i/o d'altres esdeveniments a nivell ciutat oberts a totes les persones grans.

 ...i aquest 2023....

Un dels actes organitzats pel Departament de Gent Gran ha estat la entrega d'un arbre de Nadal a cada casal de gent gran de la ciutat, promovent un concurs pel millor guarniment de l'arbre dels Casals participants. Aquesta activitat , tradicional a moltes cases d'arreu del món,  ha volgut també repetir-se en un espai comú on les persones grans assisteixen a compartir bons moments d'il·lusió i alegria amb altra gent. 
Així els Casals de gent gran han ofert als seus usuaris i usuàries la oportunitat d'expressar la seva imaginació per decorar a nivell grupal aquest objecte típic d'aquestes festes.
Dels casals participants (A. Boada, Bonavista, Can Mercader, Canyadó, Centre, Congrés, J. Valera, Lloreda, Pep Ventura, Pomar, Raval, Sant Antoni Llefià, Verge la Salut)  el casal guanyador d'aquesta edició ha estat .... 
Lloreda !!!
.

Imatges relacionades