Twitter Facebook Instagram Youtube

Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor. Sant Jordi va ser un militar romà d'origen grec. És venerat en la majoria de confessions cristianes i en l'islam, de manera que ha esdevingut un dels sants més populars, especialment durant l'edat mitjana. A Catalunya, la festa es va generalitzar a mitjan segle XIV i el seu patronatge de Catalunya ja s'esmenta a començament del mateix segle XV.

La llegenda, escrita al segle XIII, explica que un drac terrible atemoria els habitants d'un poblet de Catalunya anomenat Montblanc. El drac causava estralls en la població i devorava els animals de pastura de la vila. Per calmar la ira del drac, els habitants van decidir que cada dia sacrificarien una persona, escollida per sorteig, i li oferirien com a senyal de bona voluntat. Però un dia, a la filla del rei li va tocar ser sacrificada. Quan el drac l'anava a engolir, va aparèixer un formós cavaller per enfrontar-se a la bèstia. Era Sant Jordi, qui li va clavar la seva llança, i de la sang del drac va sorgir un roser de roses vermelles. Va canviar la història del poble i va donar naixement a la nostra llegenda, ja que des d'aleshores, a Catalunya és costum regalar una rosa a la persona estimada. Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XIX, va esdevenir símbol del territori català amb la Renaixença.

Badalona celebra aquesta festivitat cada any omplint els carrers amb llibres i roses durant tres dies consecutius. Entre d'altres activitats, durant aquests dies es podrà trobar: la Fira del Llibre a la plaça Pompeu Fabra, amb les paradetes i signatures d'exemplars d'autors i autores proposades per les llibreries de la ciutat; la Carpa de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona; o la celebració dels Jocs Florals a Sant Roc.

Sant Jordi 2024

Els dies 20, 21, 22 i 23 d’abril Badalona celebra la XLIV Fira del Llibre a la plaça de Pompeu Fabra. Durant els quatre dies trobareu les típiques parades per a la venda de llibres amb la col·laboració dels llibreters de Badalona, i el dissabte 20 i diumenge també trobareu escriptors signant exemplars dels seus llibres a les carpes de les diferents llibreries.

Durant la Diada de Sant Jordi, 23 d'abril, el carrer Francesc Layret s'omplirà de la XII Fira de Sant Jordi, amb paradetes d'entitats i activitats adreçades a tots els públics. A la plaça de la Vila podreu trobar la carpa de la Xarxa Municipal de Biblioteques (amb laboratoris de lectura, narracions de contes i tallers). Però, a més, la celebració de Sant Jordi s'estén per tots els barris: a totes les biblioteques de Badalona, a Sant Roc (amb l'espectacle Flow al teatre Blas Infante o el concert infantil Tumàcat Music Xou a la plaça de Sant Elies) o al barri de la Pau, a la plaça Benvinguda.

Consulta els horaris de signatura de llibres

Sant Jordi 2023

Sant Jordi 2022

Imatges relacionades

Fitxers relacionats