Twitter Facebook Instagram Youtube

Carnaval

Carnaval és una festivitat que té lloc en dates variables dins del calendari lunar. Se celebra aproximadament set setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d'hivern. Es busca la primera lluna plena posterior a l'equinocci de la primavera per determinar-ne la data. El diumenge següent a aquesta lluna plena és el Diumenge de Pasqua, mentre que el diumenge de la setmana anterior és el Diumenge de Rams. A partir d'aquest últim, es compta quaranta dies enrere, i aquest dia marca el Dimecres de Cendra ens porta al dimecres de cendra, el primer dia de la Quaresma i el darrer dia del carnaval. El dijous anterior marca tradicionalment el començament de la setmana de carnaval o Dijous Gras. 

La celebració de Carnaval, doncs, s'estén al llarg de tota una setmana. El Dijous Gras es caracteritza per la gastronomia, ja que és el moment en què se celebren nombrosos berenars o dinars populars. El cap de setmana té lloc les diferents desfilades i rues per als barris de la ciutat. Els esdeveniments es repenen el Dimecres de Cendra amb l'enterrament de la sardina. La celebració del Carnaval a Badalona destaca per una rica programació als diferents barris de la ciutat, i unes desfilades liderades per la Reina Carnestoltes i la seva divertida cort.

Carnaval 2024

El dissabte 10 de febrer se celebrarà la 42a Rua de Carnestoltes a Llefià i, un dia després, diumenge dia 11, el Carnaval Infantil. Les activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Badalona, la Comissió de Cultura de Llefià, la Comissió de Carnestoltes, la Comissió de Carnestoltes Bufalà, Bufons del Toc i l’Associació Veïnal de Canyadó.

La Reina Carnestoltes, acompanyada de les nimfes, farà, el dissabte 10 a les 17 hores, la lectura del pregó de Carnaval des del balcó del Centre Cívic Torre Mena. Des d’allà, proclamarà el seu regnat i convidarà la ciutadania a la disbauxa i a la festa. A continuació, la Reina encapçalarà la Rua de comparses que recorrerà diferents carrers de Llefià, acompanyats de l’espectacle ‘Mediterraneus’ de la companyia Todozancos, i els músics ‘Always Drinking Marching Band’ i l’Escola de Música Moderna de Badalona (EMMB).

A les 19 hores s’iniciarà, a la plaça de Trafalgar, el ball de disfresses amb la banda de versions Tribut FM. Les inscripcions per a la Rua es podran fer a: carnaval.llefia.org, fins el dia 8 de febrer.

Diumenge 11 de febrer se celebrarà el Carnaval Infantil. Enguany, com a novetat, les rues sortiran des de tres punts de la ciutat: des de la plaça del Bisbe Joan Carrera, des de la plaça de la Plana, i des de l’Escola Lola Anglada fins a arribar al Passeig de la Rambla, on les rebrà la Reina Carnestoltes acompanyada de la seva divertida cort. A les 12.30 h, començarà el ball de disfresses amb l’espectacle d’animació infantil ‘Funtastik’.

Altres activitats de Carnaval

  • Dissabte 10 de febrer. Ball de Carnaval

22 h, a la plaça de la Plana.

A càrrec de la Comissió de Festes de Badalona. Participa al concurs de punxadiscos! Bases i inscripcions

  • Dissabte 17 de febrer. Enterrament de la sardina

Parc de l’Escorxador. A càrrec de Bèsties i Diables de la Salut.

Imatges relacionades

Fitxers relacionats