Twitter Facebook Instagram Youtube

Itinerari per descobrir amb fites visibles en forma de plaques punts relacionats amb la trajectòria de Pompeu Fabra

Rajola senyal de la ruta Pompeu Fabra

Pompeu Fabra (1868-1948) va ser un lingüista i gramàtic català, dels més ilustres, famós per dura terme la reconstrucció del català modern, una llengua, aleshores, reduïda a l'àmbit familiar i literari. Pompeu Fabra va dedicar tota la seva vida a construir els fonaments de la llengua catalana, establint-ne les bases gramaticals i ortogràfiques i redactant-ne el Diccionari General de la Llengua Catalana (1932) per fer del català una llengua oberta a tothom i per a tots els usos.

Bona part d'aquesta feina, la va fer des de Badalona, la seva ciutat d'acollida. De fet, el Mestre Fabra, tal i com l'anomenaven els badalonins, va viure a Badalona durant 27 anys.

Pompeu Fabra va viure a Badalona des del seu retorn de Bilbao fins que va marxar a l’exili el 1939. La seva implicació en la vida ciutadana va deixar un record encara viu en la memòria dels badalonins que han reclamat de manera organitzada successius homenatges al mestre i que van reclamar que la plaça on acaba la L2 del Metro dugui el seu nom, així com la parada que finalitza la línia.

Per això us proposem una ruta que recórrer els espais de Badalona on va transcórrer la vida del Mestre Fabra, des de les cases on va viure i treballar, les entitats on va col·laborar, la relació que va mantenir amb els badalonins o algunes curiositats de la vida d'aquest il·lustre català.

Mapa ruta Pompeu Fabra

Espais del recorregut:

Ens dirigim cap al carrer del Mar (centre de Badalona), a on iniciarem el recorregut:

  1. La Fonda d'en Peret (carrer del Mar, 12)
    La ruta s'inicia al mateix lloc on es va iniciar l'aventura de la família Fabra a Badalona l'any 1912: a la Fonda d'en Peret.
  2. Teatre Zorrilla
    L'any 1968 aquest emblemàtic espai va acollir l'homenatge amb motiu del centenari del naixement del Mestre Fabra. Hi van participar intel·lectuals de l'època i va comptar amb una gran afluència de públic. El poema "El meu poble i jo" de Salvador Espriu va ser escrit per a l'ocasió.
  3. Rambla/Santa Madrona
  4. Plaça de Josep Cortinas, “Can Balluga”
    La primera casa on es va instal·lar Pompeu Fabra va ser a l'actual plaça de Josep Cortinas, on antigament hi havia hagut “Can Balluga”.
  5. Bar Can Martri. La platja
    La proximitat amb el mar, va ser un dels motius principals que va portar a Fabra a instal·lar-se a la ciutat. La seva filla Teresa, tenia una salut delicada i per recomanació dels metges havia de freqüentar els banys a l'aigua de mar i les passejades vora la platja. Pompeu Fabra anava a treballar a Barcelona sempre amb tramvia. No li agradava desplaçar-se amb tren o cotxe. Agafava el tramvia a la parada núm 43, al Bar “Can Martri”, al carrer Francesc Layret, cantonada Pare Claret.
  6. Escola d'arts i oficis 
    Durant la seva estada a la ciutat, Fabra s'integra plenament en la vida social i cultural com un badaloní més. Va ser impulsor de l'Escola Marcel·lí Antic (1927) i president de l'entitat catalanista Palestra a Badalona. Fabra també va engegar les Edicions Proa, situades a l'Av. Martí Pujol, número 40. L'any 1915 va néixer l'Escola d'Arts i Oficis de Badalona, que després passaria a ser l'Escola del Treball.
  7. Carrer de la Mercè, 34
    Aquesta és l'adreça de la darrera casa on va viure la família Fabra, abans d'exiliar-se l'any 1939. La residència va ser saquejada i bona part de les obres i llibres de gran valor cremats i desapareguts. Avui trobem una placa commemorativa a la façana. Monòlit homenatge a Pompeu Fabra a Badalona
  8. Carrer de Sant Anastasi, 54
  9. Plaça de la Vila
  10. Plaça Pompeu Fabra
    La plaça central on es troben les sortides de metro L2 porta el nom de Pompeu Fabra en reconeixement al lingüista català.
  11. Monòlit d'homenatge 
    A la Plaça de l'Assemblea de Catalunya número 9 s'erigeix un monòlit creat per Òmnium Cultural. Hi podem llegir un fragment de “l'Homenots” que Josep Pla va dedicar a Fabra, on eleva l'obra i feina feta per a la normalització del català.

 Possibilitat de visites guiades prèviament concertades.

  • Públic: A públic general i escolars de secundària
  • Temps: 1:30h - 2h
  • Dificultat: Baixa
  • Distància aproximada: 3,5 kms
  • Periodicitat/ Horaris:

    - Sant Jordi
    - A petició d’escoles i els ciutadans

  • Contacte: Espai Betúlia. Centre de la Paraula i les Lletres / 93-464.62.55
    www.espaibetulia.cat

Per a més informació podeu contactar amb l'espai Betúlia, indicant a l’assumpte “Ruta Pompeu Fabra Badalona”: espaibetulia@badalona.cat

Mapa ruta Pompeu Fabra

Imatges relacionades