Twitter Facebook Instagram Youtube

Joan Argenté, seminocturn, semidiürn - Xerrada

Acte commemoratiu 2023

A la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté La Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona rendeix homenatge a la figura de Joan Argenté i Artigal, el poeta, advocat, dramaturg, articulista i traductor d’obres al català que dona nom a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté.

La vesprada prèvia a la Nit de Sant Joan s'organitza una taula rodona per repassar la trajectòria d'aquest poeta badaloní que va rebre una gran influència de Maria Aurèlia Capmany, la seva mestra a l’Institut Isaac Albéniz. Ella li va ensenyar filosofia i alemany, i li va despertar la passió per la literatura i el teatre.

Argenté va destacar per la seva labor en la direcció de recuperar la vida cultural catalana i, especialment, per recuperar l'oficialitat del català. Va formar part d'un grup de pintors i artistes badalonins coneguts com a REM, constituït el 1958, que tenien la intenció de superar l'academicisme que imperava a l'època i anar a l'avantguarda de l'art i la literatura. La seva figura va tenir una gran importància des dels anys seixanta als setanta del segle XX. A més, va ser patró de la Fundació Teatre Lliure, i en aquest sentit, va ser una important personalitat pública de la cultura badalonina arreu del país.

Dia 22 de juny

18.30 h. Taula rodona Per conèixer la complexitat, dimensió i projecció de la figura del poeta a càrrec de:

  • Albert Ibañez. La perplexitat d'en Joan Argenté davant de la complexitat del món i com la seva escriptura és un intent d'entendre's ell mateix amb una mirada que va cap endins i cap enfora.
  • Isabel Graña. El llegat de Joan Argenté.
  • Maria Teresa Biayna. L'activisme ciutadà d'en Joan Argenté a favor de la llengua catalana i la llibertat, amb la capacitat de convivència i entesa que sempre el va caracteritzar.
  • Gerard Guerra Ribó. L’obra poètica de Joan Argenté i la intentarà acostar i fer accessible a tota mena de lectors.

*Hi modera: Margarida Abras 

19.30 h.  Oriol Tramvia canta a Joan Argenté Podrem escoltar l’adaptació que va fer d’una de les cançons de Jacques Brel, i algunes peces del seu disc “Oriol Tramvia. L’Argenté de Badalona”.  

 

A més, entre els dies 16 i 30 de juny s’exposarà un centre d’interès al vestíbul de la biblioteca, amb una mostra de la seva obra, i de peces personals cedides pel Museu de Badalona, com ara el seu escriptori.   Hi col·labora: Museu de Badalona

Quan?

22/06/2023 de 18:30 a 20:30

(Europe/Madrid / UTC200)

On?
Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté
Afegiu l'esdeveniment al calendari
iCal