Twitter Facebook Instagram Youtube

Les nostres receptes de sempre

És el cas per exemple del "Pop o del bacallà amb patates i allioli". O la "bullabesa", excels plat que es podia trobar al famós i desaparegut restaurant Can Ramonet, a la Rambla.  O el "Préssec  de vinya farcit de carn", plat que feia deleitar al Baró de Maldà, tal i com es descriu a Calaix de Sastre.

Us animem a recuperar algunes d'aquestes receptes. A casa, amb amics i o en família... Als establiments de restauració locals. Aquestes receptes també formen part de la nostra memòria, del nostre  passat i de la nostra identitat.


Pop amb patates i all i oli🍽 POP AMB PATATES I ALLIOLI  (A l’estil tradicional dels pescadors de Badalona)

Ingredients:

    - Patates (1/2 kg per persona)
    - Pops roquers ( ½ per persona)
    - Alls
    - Sal
    - Oli
    - Ou (opcional)

Elaboració:

Poseu a bullir els pops amb aigua freda (sense sal), quan li falti poc per ésser cuit, afegim les patates tallades a daus. Una vegada ja estiguin cuites les patates (els pops també ho seran), escorreu el suc, conservant-ne una mica al recipient.

Amb els alls, la sal i l` oli, feu un bon morter d` allioli que una vegada fet deixatarem amb el suc de bullir els pops i les patates que hem reservat. Tot seguit el tirarem per damunt del pop i les patates i ja és llest per ser servit.


Bacallà amb patates

🍲 BACALLÀ AMB PATATES

Ingredients: (per a 10 persones)

    - 2,5 kg de bacallà remullat sense pell i tallat a trossos d’uns 80gr aproximadament
    - 4 kg de patates
    - 1 cullerada de sal
    - 1,25 L d’oli
    - 4 rovells d’ou
    - 8 grans d’all ben picats al morter

Elaboració:

Pelem i tallem les patates més o menys de la mida d’una nou.
Posem una cassola al foc amb l’aigua justa i ens esperarem que bulli per tirar-hi un raig d’oli, la sal i les patates. L’estona de cocció dependrà de la mena de patates (un quart, vint minuts).

Quan faltin uns sis minuts perquè siguin cuites, hi posem el bacallà , que prèviament haurem escalfat una mica tenint-lo a prop dels fogons perquè les patates no perdin el bull quan l’hi afegim.
Seguidament, i sense perdre temps, escorrem molt bé les patates i el bacallà. A la cassola buida, seca i encara calenta, hi tirem els alls picats, els rovells d’ou i ¼ part de l’oli. Ho barregem una mica i hi aboquem les patates i el bacallà.

Movem la cassola amb molta energia i sense parar, amb moviments circulars i de vaivé, i hi anirem abocant la resta de l’oli en petites dosis fins a aconseguir lligar les patates i el bacallà amb una pasta bastant compacta.

Remenarem entre vuit i deu minuts Sempre fora del foc.
Ho servirem de seguida abans que es refredi.


Prèssecs de vinya farcits

🍑 PRÈSSECS DE VINYA FARCITS

Ingredients:

    - Préssecs de vinya
    - Carn de porc, de vedella o de xai
    - Pernil del país
    - Ceba
    - Llard
    - Ous
    - Farina, sucre
    - Xocolata, canyella

Elaboració:

Trieu uns préssecs de vinya madurs però forts, molsuts. Peleu-los i feu-los un tall per la part superior a fi de treure’ls el pinyol. Guardeu aquesta mena de boina o capciró. Agafeu carn i pernil del país ben picat i passeu-ho per la paella amb llard. Salpebreu. La carn pot ser de porc, de vedella o de xai, o barrejada. El més habitual és de porc i vedella. Farciu el préssec amb la carn i poseu-hi la boina. Passeu els préssecs així farcits per clara d’ou batuda i fregiu-los amb llard a la paella.

En una cassola a banda, poseu-hi la ceba picada ben fina, la cullerada de farina, la de sucre, una mica de xocolata, una mica de canyella, un xic d’aigua i els préssecs perquè bullin una estoneta a foc lent. Aneu-los girant fins que agafin el punt.


(Plat i recepta extreta de Calaix de Sastre. Baró de Maldà.)

Imatges relacionades

Fitxers relacionats