Twitter Facebook Instagram Youtube

L’Espai Betúlia evocarà el seu passat tèxtil amb l’exposició “La voz del hilo”

L’Espai Betúlia evocarà el seu passat tèxtil amb l’exposició “La voz del hilo”.

El col·lectiu d’artistes tèxtils Mottainai.ZGZ, amb la col·laboració de l’Associació de Puntaires Montserrat Niubó de Badalona, presenta una mostra de peces on la narrativa tèxtil és el fil unificador

L’exposició “La voz del hilo” arriba a l’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres, des de Saragossa de la mà del col·lectiu d’artistes tèxtils Mottainai.ZGZ i la col·laboració especial de l’Associació de Puntaires Montserrat Niubó de Badalona. L’exposició, que s’inaugurarà el dimarts 30 de gener a les 19 hores, i que es podrà visitar fins al 20 de març, serà una oportunitat única de vincular el passat amb el present, una part de la història industrial i social de Badalona, amb el món de l’art tèxtil contemporani i de la paraula.

A les darreries del segle XIX el sector tèxtil a Badalona va experimentar un creixement considerable. Tant l’Espai Betúlia com la biblioteca Can Casacuberta formen part de l’edifici que va ser la fàbrica Can Casacuberta, la primera empresa de l’Estat en teixits de llana de senyora i de fantasia a finals dels anys vint del segle passat. Bona part de les persones que hi treballaven eren dones, ja que la seva remuneració era inferior a la dels homes. La fàbrica va tancar el 1979 i l'Ajuntament de Badalona posteriorment la va rehabilitar com a biblioteca i amb la creació de l’Espai Betúlia.

L’exposició “La voz del hilo té com a comissària l’artista Mercy Rojas Arias especialitzada en bordat i narrativa tèxtil amb materials recuperats. Precisament, la narrativa tèxtil és el traç unificador de l’exposició, on els fils conten històries de persones anònimes, petits homenatges lírics que, trenats amb paraules, creen un discurs de reconeixement a totes les dones que al llarg de la història han treballat amb l’agulla i el fil.

L’exposició es completa amb una sèrie de textos que il·lustren la presència en la literatura de dones en labor d’agulla.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

31/01/2024 a les 19 hores

Passi del documental i col·loqui

˝Del corazón a la mano. Resistencia textil en Colombia“

31/01 i 01/02 de 10 a 13 h

Taller de frases mínimes

Dues sessions de tres hores cadascuna on es crearan peces tèxtils mitjançant el collage i l’escriptura.

15/02 i 16/02 de 10 a 13 h

Laboratori de poètica tèxtil

Dues sessions de tres hores cadascuna on s’explorarà el disseny d’un poema visual a partir del foto-brodat

15/02 i 16/02/2024•19 h

Visita guiada

A càrrec de Mercy Rojas, comissària de l’exposició

Inscripció prèvia obligatòria per al Taller de frases mínimes, el Laboratori de poètica tèxtil i les visites guiades.

L’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres, està situat al carrer d’Enric Borràs 43-47.