Twitter Facebook Instagram Youtube

L’Ajuntament de Badalona inicia avui la campanya de tractament preventiu sistemàtic de paneroles i rosegadors a la xarxa de clavegueram de la ciutat

L’Ajuntament de Badalona inicia avui la campanya de tractament preventiu sistemàtic de paneroles i rosegadors a la xarxa de clavegueram de la ciutat.

Aquesta actuació s’executa de forma progressiva a tots els barris de la ciutat

L’Ajuntament de Badalona ha iniciat avui, de forma progressiva a tots els barris, l’aplicació del tractament preventiu sistemàtic per al control de paneroles i rosegadors a la xarxa de clavegueram de la ciutat. Aquest any s’ha ampliat el nombre de pous que es tractaran per donar resposta a les peticions recollides durant l’exercici anterior.

La campanya, que forma part del Pla Integral de Control de Plagues al Municipi de Badalona, es realitza aplicant un tractament contra les paneroles que perdura fins a dotze setmanes al clavegueram, sempre que les condicions ambientals i climatològiques siguin favorables. Amb aquesta acció s’aconsegueix minimitzar la proliferació d’aquesta plaga en el moment en què la seva població creix coincidint amb l'augment de les temperatures.

L’actuació per al control de la població de rosegadors a la xarxa de clavegueram es porta a terme de forma similar, aplicant un tractament contra aquests animals en un itinerari prèviament programat, segons criteris tècnics i en funció de les queixes veïnals recollides.

A Badalona, la panerola americana, de color vermellós i alada, ha anat substituint a la panerola negra, també anomenada oriental. Adaptada al medi urbà, habita en espais foscos i humits, com són les profunditats del clavegueram, que són el seu refugi habitual, però també a la part baixa dels edificis, soterranis i a establiments on es manipulin aliments. Malgrat ser foto-fòbiques i d'hàbits nocturns, amb l'arribada de la primavera i el bon temps es deixen veure a partir del capvespre o la matinada. La seva eliminació és necessària perquè són portadors de bacteris, virus i fongs que poden causar al·lèrgies i contaminar els aliments que puguin tenir al seu abast.

Per controlar i impedir la seva presència també és molt important la col·laboració de la ciutadania, a qui es recomana:

  • Eliminar les fonts d'humitat i evitar els tolls d'aigua
  • No deixar aliments sense tapar i netejar bé les restes de menjar de taules i cuines
  • Mantenir un bon nivell general de neteja
  • Tancar bé les bosses i cubells d'escombraries i les bosses de brossa orgànica i de deixalles
  • Ventilar els espais
  • Eliminar males olors
  • Netejar golfes, trasters i garatges
  • Esmenar les deficiències estructurals dels edificis i habitatges
  • Segellar clivelles, sobretot a lavabos, cuines, sòcols, cambres de bany i zones de rentar
  • Fer un bon manteniment de les canonades i les connexions amb el clavegueram públic (cambres d'aire, col·lectors, baixants, foses sèptiques…)

En el cas dels establiments comercials, especialment els alimentaris i de restauració, cal remarcar la necessitat de fer un bon control de l’entrada de mercaderies i disposar d'un pla de control de plagues específic.

Es recorda a la ciutadania que si el problema de plagues s'ubica en l'interior d'un edifici, és la propietat de l'immoble qui ha de prendre les mesures pertinents per solucionar-ho.

Per a més informació, contacteu amb el  Servei de Salut de l’Ajuntament de Badalona.

Correu electrònic: protecciosalut@badalona.cat

Telèfon: 93 483 27 78