Twitter Facebook Instagram Youtube

Els municipis del Barcelonès Nord acorden impulsar una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública

Els municipis del Barcelonès Nord acorden impulsar una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública.

Els alcaldes i alcaldesses han acordat avui la creació d’una comissió que permeti millorar la coordinació policial en els seus municipis

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha participat avui en una reunió amb els alcaldes dels municipis de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; de Montcada i Reixach, Bartolomé Egea; i anb el Tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. L’objectiu principal de la reunió, que s’ha celebrat al Centre d'Art Contemporani de Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet, era la millora de la coordinació policial entre els municipis del Barcelonès Nord.

Durant la reunió, les alcaldesses i l'alcalde han acordat establir una coordinació més efectiva entre les seves administracions des d'una perspectiva de seguretat integral. En aquest sentit, s'han compromès a la creació d'una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública del Barcelonès Nord, la qual es reunirà trimestralment i alternarà les seves sessions entre les diferents Juntes Locals de Seguretat de cada municipi. També, els municipis han acordat establir un espai de coordinació operativa entre els regidors i regidores responsables de la seguretat ciutadana. Aquest àmbit de treball comptarà amb la participació dels comandaments policials de les policies locals, amb l'objectiu d’abordar de manera conjunta les problemàtiques comunes relacionades amb la seguretat a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixach i Barcelona i definirà les prioritats d’acció policial.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assenyalat que amb aquesta reunió “s’ha fet un pas molt important cap a un projecte ambiciós, per aprofundir en la línia de col·laboració entre municipis”. “Volem afrontar problemes comuns amb una visió que va més enllà de la reduïda de cadascuna de les ciutats i poder, així, tenir una visió global”, ha explicat. “En el cas de Badalona durant els darrers mesos hem evolucionat positivament i estem amb índex de delictes per sota de la mitjana de la comarca i de la província, però és cert que hem de continuar en aquesta línia i que hi ha problemes com per exemple els petits furts, les ocupacions, els problemes de la sequera -que pot comportar possibles incendis-, que cal afrontar no des d’una visió de ciutat reduïda sinó més global”, ha afegit. Garcia Albiol ha valorat molt positivament el treball conjunt de coordinació que ja s’està portant a terme a la zona de Badalona Sud amb la col·laboració de Sant Adrià de Besòs i a zones com la Pau, amb Santa Coloma de Gramenet.

A la reunió s’han marcat les següents prioritats:

  • Controls de salut pública i armes blanques.
  • Operatius territorials coordinats.
  • Lluita contra les ocupacions amb actuacions integrals.
  • Control i prevenció d’incendis i de les infraccions derivades de l’emergència per sequera.
  • Sistema de comunicació operativa conjunta entre les sales de comandament policial.

En relació a les possibles accions a realitzar conjuntament per millorar la coordinació policial cal destacar que es valorarà la posada en marxa d’operatius conjunts a les zones limítrofs entre les diferents ciutats, dirigides principalment a realitzar controls d’alcoholèmia i de drogues, controls de trànsit, circulació i transport de mercaderies, lluita contra la venda il·legal i el control d’armes blanques.

En una primera fase, la Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública del Barcelonès Nord centrarà el seu treball en el seguiment de les activitats que es desenvolupen a la Serralada de Marina i en el Riu Besòs, treballant principalment en la prevenció d’incendis forestals i les infraccions associades, així com en les actuacions de control i seguiment d’activitats incompatibles amb la protecció del medi ambient i de l’ús cívic dels espais naturals. D’altra banda, els comandaments operatius establiran, per mandat de la Comissió, un sistema de coordinació i alerta permanent per abordar les accions de suport mutu més enllà de la planificació dels operatius conjunts.

Finalment, i com actuacions d’especial rellevància, es tindrà una observació permanent sobre els delictes de violència de gènere, la prostitució o sobre els delictes contra el patrimoni, monitoritzant i dirigint les actuacions cap els grups delictius organitzats. Així mateix s’aprofundirà en la coordinació de les unitats especialitzades, com la USIR o el GEIP, per lluitar contra els delictes d’usurpació de bens immobles i, en especial, contra les ocupacions de caràcter delictiu i vinculades a grups organitzats.