Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona celebra demà dijous el Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals (LGTBI)

Badalona celebra demà dijous el Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals (LGTBI).

A partir de les 18.30 es farà una hissada de la bandera de l’orgull a la plaça de la Vila i es llegirà un manifest reivindicatiu

Les persones convocants volen que la ciutat elimini qualsevol actitud LGBTIfòbica

Badalona s’afegeix aquest dijous, 28 de juny, a la celebració del Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals (LGTBI). A les 18.30 hores tindrà lloc la hissada de la bandera de l’orgull al pal de la plaça de la Vila i la lectura d’un manifest, a càrrec de representants de l’entitat Tornem-hi! Col·lectiu LGBTIQ+ de Badalona, i una concentració ciutadana i institucional per reivindicar els drets i l’erradicació de les actituds LGTBIfòbiques que comptarà amb la presència de l’alcalde de Badalona, Álex Pastor.

Les persones convocants a aquest acte volen que Badalona es projecti com una ciutat de drets i que defensa les persones amb diversitat sexual, afectiva i de gènere i treballar per eliminar qualsevol rastre d’actituds LGBTIfòbiques.

Durant l’acte reivindicatiu també es farà lliurament d’un xec amb l’import recaptat amb la campanya “Soy Trans, y qué? a l’entitat Chrysallis (associació de famílies de menors transsexuals).

Posteriorment, a les 19 hores, tindrà lloc a l’interior de la Casa consistorial la projecció de diferents curts de temàtica LGTBI, amb un col·loqui posterior a càrrec de l’entitat Tornem-hi! Col·lectiu LGBTIQ+ de Badalona.

Origen de la celebració

Aquest dia es commemoren els fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGTB va sortir a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front. Per commemorar aquest dia, a banda dels actes a la plaça de la Vila, al pal situat a tocar de la Casa de la Vila onejarà durant tot el dia la bandera de l’orgull.

Primer Pla local d’igualtat per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere

A Catalunya, des de l’any 2014, la Llei 11/2014 del 10 d’octubre pretén garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intrasexuals i vol erradicar l’homofòbia, la bifòfia i la transfòbia, tot interpel·lant als poders públics i, també als municipis, a garantir els drets de les persones LGTBI.

En aquest sentit es vol destacar que Badalona ha elaborat el I Pla local d’igualtat per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere (2018-2022) amb l’acompanyament i el suport de l’Oficina de dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona que recull un pla d’accions avaluables amb la finalitat d’intervenir i transformar la realitat del municipi.

Els actes comencen aquest vespre amb una pel·lícula i col·loqui al Teatre Principal

Avui dimecres mateix, a les 20.30 hores, al Teatre Principal ja tindrà lloc una primera activitat lligada la celebració del Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals, amb la projecció de la pel·lícula “Una mujer fantàstica” amb col·loqui posterior de l’entitat badalonina Tornem-hi! Col·lectiu LGBTIQ+ de Badalona. Es tracta d’una pel·lícula xilena del 2017, protagonitzada per l’actriu transgènere Daniela Vega, guanyadora dels premis més prestigiosos, com l’Òscar al millor llargmetratge de parla no anglesa.

Badalona, 27 de juny de 2018