Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona celebra les Festes de Maig amb un programa carregat d’oci compartit i cultura popular i amb un fort protagonisme femení

Badalona celebra les Festes de Maig amb un programa carregat d’oci compartit i cultura popular i amb un fort protagonisme femení.

L’arqueòloga Pepita Padrós, que ha estat al capdavant del Departament d’Arqueologia del Museu de Badalona durant les últimes dècades, serà l’encarregada de llegir el pregó

Com a novetat, la nit del pregó es podrà veure, a la façana de la Casa de la Vila, una projecció sobre els Forjadors de la Festa fet per alumnes de diferents centres educatius de la ciutat

Un any més arriben a Badalona les Festes de Maig, que converteixen els carrers de Badalona en un immens escenari ple d’actes festius tradicionals, musicals, teatrals, culturals i esportius. Entre les activitats incloses al programa de festes que ha presentat l’alcaldessa Dolors Sabater aquesta tarda al vestíbul del teatre Principal, destaquen, entre altres, la tradicional Cremada del Dimoni, la consolidació del Montigalà Arts Festival i la projecció a la façana de la Casa de la Vila durant la nit del pregó d’una projecció amb els Forjadors de la Festa com a temàtica central. Les imatges que es projectaran han estat dissenyades per alumnes de diferents centres educatius de la ciutat.

L’arqueòloga Pepita Padrós, encarregada de llegir el pregó

Tot i que durant aquestes setmanes ja es viu un ambient festiu als carrers de Badalona amb les activitats d’Encén la Metxa, la festa de la cultura popular Sigues la Festa!, o la tradicional Plantada del Dimoni, l’inici oficial de les Festes de Maig el marcarà el pregó que tindrà lloc el divendres 4 de maig, a les 19 hores, a la plaça de la Vila. Aquest any, l’encarregada de llegir el pregó serà l’arqueòloga Pepita Padrós i Martí (Badalona, 1952), que ha estat al capdavant del Departament d’Arqueologia del Museu de Badalona durant les últimes dècades.

La tasca de Padrós va lligada indefectiblement a totes les excavacions i troballes arqueològiques de Baetulo, així com a la seva museïtzació i difusió a través d’estudis, llibres i publicacions. El seu esforç, dins de la feina desenvolupada pel Museu de Badalona, ha aconseguit situar la nostra ciutat com un referent de primera categoria en l’estudi, conservació i difusió del llegat romà.

Amb la tria de Pepita Padrós com a pregonera, l’Ajuntament de Badalona vol reconèixer la seva dilatada i fructífera trajectòria de 40 anys al servei de l’arqueologia, i alhora reivindicar el paper i la rellevància de les dones en un àmbit tradicionalment reservat als homes.

Després del pregó, a la plaça de la Vila, hi actuarà Filomenes, tres dones que toquen el contrabaix i l’acordió, canten i ballen claqué i que protagonitzaran un espectacle clarament femení. A continuació, la façana de la Casa de la Vila es convertirà en una gran pantalla on es veurà la projecció del Forjadors de la Festa i la jornada finalitzarà a la fàbrica de l’Anís del Mono amb la cercavila de La Nit del Mono on els elements festius prenen els carrers a la nit i una banda els acompanya tocant èxits musicals.

Nit de Sant Anastasi

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, viurem l’acte més representatiu i tradicional de les Festes de Maig, la Cremada del Dimoni. Es tracta d’un acte multitudinari que aplega al passeig de la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. La Nit de Sant Anastasi és formada per un conjunt d’actes consecutius que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Ball a Plaça, el Seguici de la Ciutat, la Tanda de Lluïment, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga, el Piromusical i la Cremada.

Després de la cremada, les actuacions musicals s’estendran fins ben entrada la nit. A partir de les 23.15 a la plaça de la Plana tindrà lloc el tradicional Ball del Micaco de la Nit de Sant Anastasi que comptarà amb l’orquestra Selvatana. A la mateixa hora començaran els concerts de festes a la plaça del Centenari, amb el grup Txarango, un fenomen sense precedents que ja s’ha consolidat com un dels projectes musicals més importants del país, com a principal atractiu. Durant la nit també es podrà gaudir de les actuacions del grup Indestructible, guanyadors del Concurs de Música Badalona 2017, i les madrilenyes Tremenda Jauria, un grup que barreja estils musicals originals creant un reguetón feminista molt particular.

Actes per a tothom i arreu de la ciutat

Les Festes de Maig ompliran Badalona d’activitats per a tots els públics i distribuïdes arreu dels barris de la ciutat. Cercaviles per a grans i petits; castellers i ballada de sardanes; la Festa del Badiu; la Fira d’Artesania i Mostra d’Entitats i Serveis a Sant Roc; la trobada de gegants; la BaTOCona amb la participació de colles de percussió o tabalers; trabucaires; balls per a joves i grans; correfocs; la Fira de l’Arrop; la Cursa del Dimoni; el festival de Jotes; la Mostra Vila d’Arts; la festa infantil Xerinola; balls de bastons; la Festa de las Migas; la Mostra de Dansa; la Nit dels Museus; la Festa a Baix a Mar i una àmplia programació teatral, són algunes de les activitats programades que convertiran la ciutat en un gran espai festiu i de convivència.

Aquest any es consolida la celebració del Montigalà Arts Festival (MAF) amb la seva segona edició. Es tracta d’un nou espai pensat per a tota la família, ple d’espectacles i jocs relacionats amb les arts escèniques: la música, el teatre, el circ, la dansa.

El Racó Íntim torna enguany al parc de Ca l’Arnús amb les actuacions de dos artistes de renom: la cantautora Meritxell Gené i l’artista Pau Vallvé. La cita serà el dissabte 5 de maig. L’accés a aquest espai serà lliure.

Un altre dels actes més esperats de les Festes de Maig és el Correfoc que aquest any es farà el dissabte 12 de maig. Després de gaudir d’aquesta cita amb les colles de diables, la festa continuarà a la platja dels Pescadors, amb el Concert de Cal Txiringu. La platja s’omplirà de música amb el grup de pop-folk Sense Sal i les millors versions amb La Tribut FM.

Durant la presentació del programa, l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha convidat tota la ciutadania a participar en les Festes de Maig i les seves tradicionals propostes lúdiques i culturals. Sabater ha explicat que "si alguna cosa hem après dels 39 anys que fa que vam instaurar aquesta festa del patró com les Festes de Maig, com la gran Festa Major de Badalona, és que la cultura és un element fonamental per fer comunitat i esdevenir una ciutat informada, crítica i cohesionada. Una ciutat democràtica en què s’ha de garantir la lliure expressió dels que hi viuen i treballen com a segell indefugible d’aquesta ciutat tan meravellosament plural i diversa".

Els responsables municipals han posat de relleu el fort protagonisme femení d’aquesta edició, tant al cartell de les Festes, com al pregó i també en la programació musical. En aquest sentit cal destacar que totes les cançons del Piromusical de la Nit de Sant Anastasi seran de dones vocalistes.

El programa íntegre de les Festes de Maig 2018 es pot consultar a la pàgina web http://festesdemaig.cat/ i també, amb la col·laboració de l’ONCE, en format Braille.

‘No és No’, Festes lliures de sexisme

Tant les diferents entitats i persones de la Comissió de Festes de Badalona, com l’Ajuntament de la ciutat declaren les festes lliures d’actituds sexistes i discriminatòries. En aquest sentit es considera que la forta presència de sexisme en el nostre dia a dia agafa força en ambients de festa i el masclisme, les agressions i les actituds abusives es converteixen en quelcom habitual i naturalitzat. És així com la festa, un espai de desconnexió i alegria, es transforma en malson, preocupació o privació de llibertat i del lliure gaudi de totes les persones. Totes les actituds sexistes, causades o no per qualsevol tipus de substància, no són ni seran mai justificables. El consentiment és una premissa irrenunciable.

Per això, s’emplaça a totes les persones que participin de les festes que si pateixen qualsevol tipus d’agressió, no dubtin a dirigir-se a les persones encarregades de l’organització perquè gestionin la situació.

Badalona, 23 d’abril de 2018

Badalona, X d’abril de 2018