Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona s’omple d’activitats culturals per commemorar l’Any Fabra a la ciutat

Badalona s’omple d’activitats culturals per commemorar l’Any Fabra a la ciutat.

El programa recull una àmplia oferta d’actes com ara rutes guiades, conferències, exposicions, caminades lingüístiques i espectacles teatrals

Aquest matí s’ha presentat a Badalona les activitats organitzades per aquest 2018 per commemorar l’Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

El programa d’activitats recull una àmplia oferta d’actes com ara rutes guiades, conferències, exposicions, caminades lingüístiques i espectacles teatrals organitzades per l’Ajuntament de Badalona i diverses entitats culturals com el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià; l’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres; el Museu de Badalona; Òmnium Cultural i la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.

El tret de sortida d’aquestes activitats tindrà lloc aquest dissabte, 21 d’abril a les 12 hores, a la plaça de Pompeu Fabra, on s’inaugurarà la ruta senyalitzada Pompeu Fabra a Badalona, organitzada per l’Espai Betúlia. La ruta també es podrà fer el dilluns 23 d’abril, a les 11 i a les 17 hores.

Durant l’Any Fabra es faran dues conferències sobre el Mestre, una a l’Espai Betúlia, dimarts 29 de maig, a les 19 hores: “Pompeu Fabra, lingüista”, a càrrec de la catedràtica emèrita de filologia de la Universitat de Barcelona, Coloma Lleal. L’altre, titulada “Converses filològiques al tramvia” es podrà escoltar al Museu de Badalona, el dia 4 d’octubre. La xerrada anirà a càrrec de la periodista i escriptora Sílvia Soler.

El dijous 21 de juny es farà al Teatre Principal l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Badalona on també es recordarà la figura de Pompeu Fabra amb l’espectacle El senyor del tramvia de Badalona, amb guió de l’escriptora Sílvia Soler.

Durant l’Any Fabra també es podran veure diverses exposicions com “En record de Pompeu Fabra” al Museu de Badalona, “Pompeu Fabra, el científic de la llengua”, una mostra itinerant per totes les biblioteques de la ciutat, o “Pompeu Fabra: una llengua” també itinerant pels instituts d’ensenyament secundari de Badalona.

Destacar també l’espectacle teatral, per a tots els públics, Mestre Fabra, caçador de paraules, que es representarà a diverses biblioteques de la ciutat.

La caminada lingüística “Parla i fes camí”, que es farà aquest juny, el actes d’inici del curs acadèmic 2018-2019, a l’Institut Pompeu Fabra, a l’octubre i la Viquimarató, organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística, també formen part de les activitats programades per l’Any Fabra. No s’ha d’oblidar tampoc les Nits d’estiu als badius, el 5 de juliol.

I el novembre es farà l’acte de cloenda d’aquest l’Any Fabra amb l’espectacle Fabra enfebrat dirigit per Ramon Simó i produït per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Badalona.

Per a més informació: Espai Betúlia (c/ Enric Borràs, 43-47 Badalona). Telèfon: 93 464 62 55. Correu electrònic espaibetulia@badalona.cat.

Durant la presentació d’aquest matí, l'alcaldessa Dolors Sabater ha agraït a Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, el fet que Badalona sigui un dels punts importants de la commemoració de l'Any Fabra a tot el país "perquè ens permet reivindicar i redescobrir la implicació que el mestre Pompeu Fabra va tenir amb el teixit social de la nostra ciutat i ens serveix com a model de cohesió". Sabater ha destacat la importància de què el programa d'activitats organitzades estigui pensant perquè les persones i la ciutadania facin seva la figura del mestre, la seva visió de la llengua catalana com una eina de coneixement i integració i la seva feina per convertir el català en una llengua accessible a tothom. En aquest sentit, l'alcaldessa ha explicat que "Badalona és una ciutat diversa i plural que necessita que la llengua catalana arribi als barris de la ciutat per enfortir la convivència i assegurar la igualtat social i d'oportunitats de totes les persones".

Badalona, 18 d’abril de 2018