Twitter Facebook Instagram Youtube

“El Dimoni que va cridar llibertat” és el disseny guanyador del Crema'l Tu! Premi de Disseny del Dimoni de Badalona

“El Dimoni que va cridar llibertat” és el disseny guanyador del Crema'l Tu! Premi de Disseny del Dimoni de Badalona.

Prop de 800 persones han votat en la primera consulta popular feta per escollir el disseny del Dimoni que cremarà a la platja la nit de Sant Anastasi

El badaloní Antonio Amador Gallardo és l’autor del disseny guanyador de l’edició d’enguany del Crema'l Tu! Premi de Disseny del Dimoni de Badalona amb la seva proposta “El Dimoni que va cridar llibertat”. Aquesta és la primera vegada que l’elecció del disseny guanyador s’ha obert a la participació ciutadana. Durant el termini de votació, entre el dimarts 27 de febrer i ahir diumenge 4 de març, un total de 772 badalonins i badalonines, majors de 12 anys, i empadronats a la ciutat abans del 23 febrer d’aquest any, han votat per escollir el disseny del Dimoni de les Festes de Maig 2018 que cremarà a la platja dels Pescadors la nit de Sant Anastasi. El jurat del premi ha ratificat aquest dilluns a la tarda el resultat de la consulta popular.

L’autor, un professional del dibuix publicitari

Antonio Amador Aguilar és nascut a Badalona i té 42 anys. Durant dos anys va cursar l’especialització d'il·lustració l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. Sempre ha tingut afició per l'art, sobretot pel dibuix. Professionalment es dedica al dibuix publicitari, tant per a productores de cinema i TV com per a agències de publicitat. És especialista en l'elaboració de storyboards i en la creació de personatges, tot i que també ha fet animació i muntatge de vídeo.

En la presentació del seu disseny aquest dilluns a la tarda l’autor ha indicat que “a l’hora de pensar en la temàtica del Dimoni vaig plantejar-me diverses idees i la que vaig veure més adequada, tant per la possible repercussió mediàtica com pels meus propis ideals, era la representació del que a mi, de la mateixa manera que a molts ciutadans, ens sembla una injustícia”. Antonio Amador ha explicat que “en cap moment ha estat la meva intenció donar una connotació política a l’assumpte, simplement és la reivindicació de quelcom que em sembla injust”. Segons l’autor, “la millor manera de poder reflectir la meva inconformitat és dibuixant quelcom amb la simbologia o motius pels quals un conjunt de persones estan de manera –al meu parer– injusta a la presó, així com el crit de «Llibertat», el qual no només fa referència a aquesta temàtica, sinó que també a la llibertat d’expressió”.

Per la seva banda, el tercer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Democràtica, Jose Téllez, ha destacat que "tal com diuen les bases del concurs, s'ha recuperat el motiu crític i satíric de l'actualitat que ha representat el Dimoni, i com ha estat així històricament amb el canvi climàtic, la guerra d’Irak i la crisi econòmica, entre d'altres". Téllez ha fet un balanç positiu del procés participatiu “ja que per primera vegada en 20 anys de concurs del disseny del Dimoni, la ciutadania ha pogut dir la seva". "Ens ha servit per testar l'eina 'Decidim Badalona' i ens anima a fer més processos com aquests en altres aspectes de la ciutat", ha afegit.

El Dimoni començarà a plantar-se el diumenge 29 d'abril i el dia 1 de maig ja estarà completament aixecat a la platja. La construcció del Dimoni anirà a càrrec de Ramon de los Heros, membre del Jurat, artista plàstic i especialista en la construcció d'escenografies. El Dimoni es cremarà la Nit de Sant Anastasi, el 10 de maig.

El jurat

Recordem que els tres dissenys finalistes que s’han pogut votar durant la consulta, a través de la plataforma decidim.badalona.cat, van ser seleccionats per un jurat que estava integrat pel tercer tinent d’Alcaldia Jose Téllez; per la cap de Serveis de l’Àrea de Cultura i Ciutadania, Ariadna Amat; pel constructor de la figura del Dimoni, Ramon de los Heros; pel guanyador del concurs de l’any passat, Joan Gili; per l’escultor badaloní, Josep Maria Camí; pel representant de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona, Joan Artigas; pel representant vinculat a la cultura popular badalonina, Marc Abril; per la representant de la Comissió de Festes de Badalona, Meritxell Cots; per una representació del Consell dels Infants, i per l’editora dels Informatius de Badalona Comunicació, Emma Teixidó. Aquest jurat, format per persones vinculades al món de cultura, el disseny, i la comunicació, va triar ara fa una setmana, el dilluns 26 de febrer, els tres originals finalistes, segons els criteris de qualitat artística, contingut al·legòric i capacitat de construcció.

Resultats de la consulta popular

Els tres finalistes han aconseguit els següents resultats en la consulta popular:

    • El Dimoni mentícies 176 vots

    • El Dimoni que va cridar llibertat 331 vots

    • Justícia endimoniada 265 vots

Badalona, 5 de març de 2018