Twitter Facebook Instagram Youtube

La plaça de la Vila acull dissabte activitats commemoratives i divulgatives amb motiu de la celebració del Dia de les Malalties Minoritàries

La plaça de la Vila acull dissabte activitats commemoratives i divulgatives amb motiu de la celebració del Dia de les Malalties Minoritàries.

Les entitats organitzadores, amb el suport de l’Ajuntament de Badalona, volen fer visible i conscienciar la ciutadania sobre la realitat de les diferents patologies que poden afectar entre el 5 i el 7 per cent de la població

La plaça de la Vila de Badalona serà l’escenari principal aquest dissabte, 24 de febrer, de les activitats commemoratives del Dia de les Malalties Minoritàries. Des de les 10 del matí fins a les 15 hores la ciutadania podrà conèixer, mitjançant activitats com ara tallers i projeccions de reportatges, la realitat d’algunes d’aquestes malalties i els treballs de recerca que es fan des de centres com l’Hospital Germans Trias i Pujol o l’Institut Gutmann. Els actes finalitzaran amb balls de swing amb la col·laboració de l’Associació Swing de Badalona.

Per primera vegada, amb el suport de l’Ajuntament, diverses entitats que treballen en l’àmbit de les anomenades “malalties minoritàries” han organitzat activitats al carrer per a donar a conèixer, conscienciar i fer visible al conjunt de la ciutadania aquesta realitat aprofitant la celebració oficial del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries que tindrà lloc oficialment el pròxim dimecres, 28 de febrer.

Amb el títol “Viu el dia de les malalties minoritàries en comunitat” les entitats organitzadores ompliran la plaça de la Vila d’activitats lúdiques, didàctiques i informatives, tant per a grans com per als més petits, per a donar a conèixer algunes de les patologies i com les entitats, les institucions, els professionals i les famílies fan front a les diverses situacions.

També a la plaça de la Vila hi haurà un punt d’inscripció a la VII Cursa Benèfica Malalties Minoritàries que tindrà lloc diumenge, 4 de març, amb dos recorreguts de 10 o 5 quilòmetres, a benefici de la Fundació Institut Ciències de la Salut IGTP Germans Trias i Pujol, Unitat de Malalties Minoritàries Neuromusculars i Neuropediàtriques.

Què són les malalties minoritàries?

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es consideren malalties minoritàries (MM) –també considerades rares- aquelles que tenen una baixa prevalença entre la població. L’Agència Europea del Medicament recull que hi ha prop de 8.000 malalties minoritàries, mentre que el Departament de Salut de la Generalitat calcula que poden implicar entre un 5 i un 7 per cent de la població en general, la qual cosa representa que a Catalunya poden afectar al voltant de 300.000 persones. En aquest sentit s’assenyala que les malalties minoritàries són entitats clíniques molt heterogènies, multisistèmiques i cròniques, que requereixen abordatges multidisciplinaris com ara des dels àmbits sanitaris; sociosanitaris; socials; educatius i de reinserció laboral.

Badalona, 22 de febrer de 2018