Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona inicia les obres per reaprofitar tota l’aigua que es perd de la fuita de la canonada del barri de Canyet

Badalona inicia les obres per reaprofitar tota l’aigua que es perd de la fuita de la canonada del barri de Canyet.

S’ha començat a instal·lar una nova canonada de 70 metres que reconduirà l’aigua fins a un dipòsit municipal des d’on s’extraurà per regar zones verdes de la ciutat

L’Ajuntament de Badalona ha posat en marxa aquest dilluns les actuacions que permetran reaprofitar tota l’aigua que es perd de la fuita de la canonada del barri de Canyet. Les obres consistiran en la instal·lació d’una nova canonada de 70 metres, amb una part soterrada i una altra en la superfície, que desviarà l’aigua per reconduir-la al sistema de canalització d’aigua freàtica municipal i emmagatzemar-la en un dipòsit ubicat al barri de Montigalà. Des d’allà s’extraurà per fer-la servir per regar les zones verdes de part de la ciutat.

L’any 2008 es va detectar una important pèrdua d’aigua al voltant de la Torre Codina al barri de Canyet i es va determinar que la fuita provenia de la canonada d’Aigües Ter Llobregat que s’encarrega de portar l’aigua des de la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, fins a la de Trinitat. Durant més de 15 anys la situació s’ha mantingut amb un malbaratament aproximat d’uns 180.000 litres al dia, però gràcies a la feina dels serveis tècnics de l’Ajuntament, amb la col·laboració d’empreses especialitzades, s’ha aconseguit detectar en la zona nord de la ciutat quin és el punt exacte on l’aigua de la fuita torna a brollar. Aquest fet permet controlar amb precisió la riera natural per on arriba l’aigua i executar la solució de la nova canonada.

Les obres per reaprofitar l’aigua, que s’estan executant en una àrea que pertany a un privat, estaran enllestides durant aquest mes d’octubre. Es preveu que la solució faci que disminueixi almenys el 95% del flux d’aigua que actualment baixa per la Riera de Canyet, ja que probablement encara correrà aigua que es filtri d’altres zones de la muntanya. No obstant això, si després de l’actuació es detecten noves fuites, l’Ajuntament treballarà per fer noves accions que minimitzin el malbaratament.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha mostrat la seva satisfacció per “resoldre un problema que arrosseguem des de fa molts anys i que és una absoluta aberració mediambiental, sobretot en un context de sequera com l’actual en què demanem a la ciutadania esforços i restriccions mentre veuen com problemes com aquest continuen sense solucionar”. Garcia Albiol ha explicat que “quan vam arribar al Govern va ser una prioritat per a nosaltres afrontar aquesta problemàtica, ja que tot i que la fuita no és competència nostra, teníem clar que havíem de trobar una solució que evités aquest malbaratament inacceptable”.

Badalona, 2 d’octubre de 2023