Twitter Facebook Instagram Youtube

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una Declaració institucional de rebuig i condemna d'una agressió sexual en grup a una nena de 13 anys a Badalona

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una Declaració institucional de rebuig i condemna d'una agressió sexual en grup a una nena de 13 anys a Badalona.

L’Ajuntament i la Generalitat han mantingut avui una reunió per abordar de manera coordinada les agressions sexuals a menors

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat avui en el decurs d’una sessió extraordinària i urgent al Saló de Plens de la Casa Consistorial, amb l’acord de tots els grups municipals, una Declaració institucional de rebuig i condemna d'una agressió sexual en grup a una nena de 13 anys a Badalona. En la declaració aprovada s'acorda la voluntat de l'Ajuntament de personar-se, en l'exercici de l'acusació popular, per defensar la víctima d'agressió sexual; la voluntat de posar-se a disposició de la víctima, la família i el seu entorn proper per tot allò que puguin necessitar; i el compromís per propiciar espais de seguiment, atenció i coordinació amb resta d'administracions públiques implicades en la intervenció que requereix el cas per tal de coordinar les actuacions que siguin necessàries. (El text íntegre de la declaració s’adjunta al final de la nota).

Reunió entre l’Ajuntament i la Generalitat de coordinació i seguiment per a l’abordatge de les agressions sexuals a menors

Abans del Ple de l’Ajuntament, representants de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya han mantingut una reunió telemàtica amb l’objectiu de generar un espai de coordinació i seguiment per a l’abordatge de les agressions sexuals a menors ocorregudes a Badalona en els darrers mesos. Per part de l’Ajuntament, en la trobada han participat la 2a tinenta d'Alcaldia i regidora de l'Àmbit d'Educació, Feminismes i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030, Aïda Llauradó; i el 3r tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial, David Torrents. Per part de la Generalitat han intervingut representants de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat, de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i dels Departaments de Presidència, Educació, Salut, Igualtat i Interior.

La 2a tinenta d'Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó, ha destacat, en declaracions als mitjans de comunicació, que “estem davant d’un problema estructural i amb múltiples causes i, per tant, l’hem d’abordar des de diverses àrees i en estreta coordinació entre totes les administracions públiques i entitats i associacions que treballen als barris”.

Llauradó ha detallat que des de l’Ajuntament de Badalona es treballa per a la prevenció de les violències masclistes. Així, ha recordat que s’ha aprovat un Protocol contra les agressions sexuals en espais d’oci, tant en activitats diürnes com nocturnes, en aquest darrer cas en coordinació amb els locals d’oci. La 2a tinenta d’Alcaldia també ha volgut posar de relleu que “acabem de posar en marxa tallers de prevenció contra les violències masclistes i per la coeducació a les escoles de primària, que caldrà ampliar en un futur als centres de secundària”. Llauradó ha explicat que aquests tallers són una eina educativa que introdueix l'educació sexual en el sistema públic educatiu i que té per finalitat sensibilitzar sobre les relacions sanes i igualitàries, les diversitats sexuals i afectives i la prevenció de les violències masclistes. El nou contracte de coeducació contempla un total de 59 tallers que es preveu que arribin a 1.300 alumnes.

A banda d’aquestes accions, Aïda Llauradó ha manifestat que “cal posar més recursos i donar prioritat a la lluita contra la violència masclista protagonitzada per menors perquè té molts factors que van més enllà de la seguretat i que tenen a veure amb qüestions que hem d'abordar totes les administracions coordinadament”.

La 2a tinenta d’Alcaldia, que ha estat acompanyada pel regidor de l’Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial, David Torrents, ha assenyalat que han informat del contingut d’aquesta reunió al nou govern de la ciutat, que prendran possessió el 17 de juny, així com que faran el convenient traspàs del seguiment dels casos detectats a la ciutat i de les actuacions per a la prevenció de la violència masclista que es porten a terme des dels serveis municipals.

El regidor de Protecció Social, David Torrents, ha subratllat que “és evident que aquests casos que han succeït demostren clarament que les administracions i la societat hem fallat i que hem de redoblar esforços per treballar en la recerca de solucions”. En aquest sentit, Torrents ha recordat que “a Badalona tenim 4 dels 10 barris amb més pobresa de Catalunya, amb problemes d’absentisme i d’exclusió social, per això davant casos tan greus demanem una vegada més una implicació més gran del Govern de Catalunya amb més recursos per a àmbits com els Serveis Socials”.

Declaració institucional

El passat dissabte 3 de juny de 2023 una nena de 13 anys, veïna de Badalona, va ser agredida sexualment en grup a la zona de la platja.

Malauradament, tornem a estar davant d'una nova agressió masclista que torna posar de manifest que la violència sexual és una de les formes més greus de les violències masclistes, i per tant un component central del patriarcat.

Les violències masclistes són una greu vulneració dels drets humans i un problema social de primer ordre.

Aquest nou episodi de violència masclista a Badalona ha tornat a provocar un sentiment d’indignació, neguit i dolor a tots els veïns i veïnes de la ciutat, com també a les institucions públiques i és per aquest motiu que des de l'Ajuntament de Badalona volem condemnar de forma enèrgica i unànime aquests fets.

Mitjançant aquesta declaració institucional volem expressar el nostre suport, solidaritat i acompanyament a la víctima, al seus familiars i al seu entorn més proper.

Des de l'Ajuntament de Badalona volem mostrar el nostre compromís i posar tots els recursos necessaris a disposició de la família.

Aquest 2023 a Badalona han sortit a la llum 4 casos més d'agressions sexuals a menors: a un a nena d'11 anys, a una jove de 16 anys, un menor agredit sexualment per un adult i un altre cas d'una nena de 13 anys. Davant aquesta situació, l'Ajuntament de Badalona reitera el suport incondicional, treball i compromís per acompanyar les víctimes, els seus familiars i l'entorn més proper.

A més, sabem que segurament hi ha altres casos d'agressions sexuals que no han estat mai denunciats, i aprofitem per posar-nos al costat de les víctimes i famílies per animar- les a denunciar qualsevol episodi d'agressió sexual i de violència masclista a la ciutat i arreu del país.

Badalona rebutja totes les formes de violències masclistes i és per això que l’Ajuntament no defallirà en el ferm propòsit d’abordar de forma integral, valenta i profunda totes les formes de violències contra les dones.

L’Ajuntament de Badalona fa una crida i insta a tota la ciutadania a denunciar i no ser còmplices de cap tipus de violència masclista que es pugui donar a Badalona. Tenim l'objectiu de treballar de la mà de totes les administracions, de la societat civil, i de les entitats de dones i feministes per aconseguir una societat més igualitària, equitativa i lliure de violències masclistes.

De la mateixa manera cal continuar treballant des de tots els àmbits educatius per fomentar que l’educació sexual i afectiva formi part dels currículums educatius en els espais d’educació formal, no formal i d’oci.

Així mateix cal acompanyar les famílies en la socialització de gènere dels infants i joves de la nostra ciutat. Només d'aquesta manera podrem prevenir les violències masclistes des d'edats més primerenques.

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Badalona reunits en Ple extraordinari ACORDEM:

1. Rebutjar i condemnar l’agressió sexual patida per una veïna de Badalona el passat dissabte dia 3 de juny de 2023.

2. La voluntat de l’ajuntament de personar-se, en l’exercici de l’acusació popular, per defensar la víctima d’agressió sexual veïna de Badalona.

3. Condemnar totes les formes i tipus de violències masclistes que han rebut i reben les dones i nenes, de totes les edats i condicions.

4. La voluntat de posar-nos a disposició de la víctima, la família i el seu entorn proper per tot allò que puguin necessitar.

5. Posar-nos a disposició, i propiciar espais de seguiment, atenció i coordinació amb resta d’administracions públiques implicades en la intervenció que requereix el cas per tal de coordinar les actuacions que siguin necessàries.

Badalona, 8 de juny de 2023