Twitter Facebook Instagram Youtube

El Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) presenta a Badalona la seva subseu especialitzada en energia

El Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) presenta a Badalona la seva subseu especialitzada en energia.

El "Node d'Energia" del CBCat ja ha llançat la seva primera iniciativa: un observatori internacional de projectes del sector energètic

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, i l'Ajuntament de Badalona, han presentat el Node d'Energia del CBCat, la nova subseu del centre tecnològic, especialitzada en l'aplicació de la blockchain en el sector energètic. Aquest node comptarà amb un equip propi, i s'ubicarà al BCIN (Badalona Centre Internacional de Negocis).

"L'energia en general, però sobretot les energies renovables, és un sector en el qual les tecnologies descentralitzades ja estan demostrant tenir un gran impacte", ha declarat Quirze Salomó, director executiu del CBCat. "La disrupció que aporten les noves tecnologies és absolutament necessària en una situació d'emergència climàtica i inestabilitat del mercat com el que estem vivint actualment", ha sentenciat.

El primer tinent d'Alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i reconstrucció Covid de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Montornès, ha afirmat que la instal·lació a Badalona d'aquesta branca del CBCat "és important per a la ciutat i per al conjunt del país, en uns moments en què el debat entorn del model energètic és estratègic; oferint oportunitats al teixit productiu del nostre municipi i a la ciutadania". "De fet, ja ho estem veient amb la prova pilot per crear una comunitat energètica al polígon de les Guixeres, que ajudarà a les nostres empreses a racionalitzar el consum elèctric i a ser més sostenibles i competitives", ha afegit.

Durant la presentació s'ha exposat també la primera iniciativa en la qual està treballant aquesta subseu: el Fòrum Narcís Xifra, un observatori internacional que té l'objectiu d'observar i recopilar projectes d'arreu que vinculin tecnologia blockchain i energies renovables. El Fòrum té la finalitat de fomentar el debat i l'aprenentatge mutu a partir de les experiències recollides, i d'esdevenir un altaveu d'empreses i projectes catalans que siguin pioners en l’ús de blockchain aplicat a l’energia.

En la presentació ja s'han pogut escoltar de primera mà els casos d'ús de dues empreses que han aplicat aquesta tecnologia amb èxit al sector energètic. D'una banda, Electra Caldense ha presentat un pilot del projecte Flexenergy, desenvolupat a Caldes de Montbui, on han creat una comunitat energètica completament digitalitzada que permet dur a terme intercanvis entre individus gràcies a la cadena de blocs d'EnergyWeb Foundation. D'altra banda, Bamboo Energy ha presentat una plataforma d'optimització energètica basada en intel·ligència artificial.

Addicionalment, ambdues empreses conjuntament han posat en coneixement dels assistents l'ElectraFlex, una iniciativa que estan desenvolupant en col·laboració, i que permetrà utilitzar la capacitat flexible dels actius connectats a la seva xarxa de distribució elèctrica, mitjançant tecnologia blockchain.

El CBCat

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona i impulsat per la Generalitat de Catalunya, té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, no només entre tots i cadascun dels sectors industrials sinó també, i sense excepció, entre aquells actors, individuals o col·lectius, privats o institucionals, potencialment concernits. Promou, explica i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d’aplicació i possibilitats futures.

Vídeo amb la Presentació del Node d’Energia de Badalona i del seu Observatori Internacional de Projectes:

https://www.youtube.com/watch?v=r6riwDTzLZY

Badalona, 26 d’octubre de 2022