Twitter Facebook Instagram Youtube

El Punt Lila va atendre durant les dues nits de la Festa Major de Badalona més de 650 persones

El Punt Lila va atendre durant les dues nits de la Festa Major de Badalona més de 650 persones.

Sense incidències destacades i situat al passeig de la Rambla, aquest espai va oferir informació i va ajudar a prevenir i combatre situacions d’assetjament sexual

El “Punt Lila” que l’Ajuntament va ubicar al passeig de la Rambla durant els passats dies 14 i 15 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Badalona, va donar servei a més de 650 persones.

"El Punt Lila" és un servei que ofereix un espai segur per a la prevenció de l’assetjament, l’abús i les agressions sexuals, masclistes i LGBTIQ+fòbiques als espais públic i és una eina més per gaudir d’unes festes lliures de masclisme i LGTBIQ+fòbia.

El Servei del Punt Lila durant les nits de la Festa Major s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències a destacar. Des de l’inici l’afluència al Punt Lila va ser molt elevada amb un interès pel material de sensibilització (xapes, polseres, pòsters, adhesius...) i per trobar informació per com actuar en casos que es detectin assetjaments o situacions d’abús.

La majoria de les persones que han passat pel Punt Lila han estat joves entre 14 i 20 anys, més noies que nois, però amb tendència a la paritat. També es van apropar famílies amb infants.

Actuacions en termes d'assetjament

Durant les nits del 14 i del 15 d’agost es van atendre diversos avisos per part de noies joves, de menys de 20 anys, que alertaven de “fregaments” a la zona de ball o a les cues dels lavabos. En la majoria d’ocasions, es tractava d’homes sols, de més de 30 anys, que aprofitaven el ball i l’aglomeració de persones. En aquests casos les agents del Punt Lila actuaven i s’apropaven a la zona de ball per tractar d’identificar l’agressor en qüestió i fer-lo fora.

La segona tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àmbit d’Educació, Feminismes i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó, ha posat en valor el Servei i ha recordat que: “l’objectiu és donar seguretat i tranquil·litat a totes les persones que volen gaudir de les festes, així com cal remarcar la importància que aquests punts tenen per a la prevenció, la detecció, l’atenció i la sensibilització davant l’assetjament i situacions d’abús sexual”.

Què ofereix un Punt Lila

Aquests espais ofereixen informació pedagògica sobre les violències masclistes; un lloc segur per denunciar un fet d'assetjament i trobar suport; un espai on valorar la situació i intervenir-hi si cal, ja sigui fent de mediació entre les parts, o derivar-la si cal a Guàrdia Urbana o Mossos d’Esquadra.

Les persones que treballen al Punt Lila estan formades per portar a terme les tasques de sensibilització, pedagogia i actuació. A més, estan coordinades amb les forces de seguretat del territori.

Badalona, 23 d’agost de 2022