Twitter Facebook Instagram Youtube

El Bicibox metropolità suma 92 places a Badalona amb un gran aparcament de bicicletes

Està situat al costat de l’estació de Rodalies per fomentar la intermodalitat entre la bici i el transport públic

Durant el 2022, el servei creixerà un 20%, ja que sumarà gairebé 500 noves places d’aparcament per a bicicletes

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa a Badalona un nou aparcament d’alta capacitat per a bicicletes, integrat al servei Bicibox. Aquesta nova instal·lació, similar a les que ja funcionen a Gavà i a Sant Joan Despí, se suma als mòduls estàndard del Bicibox, de 7 o 14 places, per seguir potenciant i facilitant l'ús de la bicicleta com a transport diari.

Aquest nou aparcament està situat a la plaça Roca i Pi (plaça de l’Estació de Badalona), al costat de l’estació de Rodalies Renfe, a l’espai que ha deixat buit l’enderroc d’una edificació afectada pel planejament urbanístic. L'ampliació prové de les peticions que han fet els ajuntaments al Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) que l'AMB va llançar el passat 2021.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; la regidora de l’Àrea de Cultura i Mobilitat, Anna Maria Lara; el regidor del Districte 1, David Torrents; el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda; i el gerent d’estacions de Rodalies, Joan Carles Islán.

92 noves places d’aparcament

El nou equipament és un recinte metàl·lic modular amb capacitat per a 92 places i està ideat per donar servei, principalment, als usuaris de l’estació de tren, tot i que està disponible a qualsevol usuari del Bicibox de manera gratuïta.

El recinte permet l’estacionament de bicicletes a doble nivell, i compta amb espai per a bicicletes d’ample especial com les bicicletes de càrrega (cargo bikes), un punt d’autoreparació i manteniment, i armariets amb endoll integrat per connectar-hi la bateria de la bicicleta elèctrica amb seguretat.

L’equipament també té càmeres de vigilància i il·luminació amb detectors de presència. L’accés al recinte és electrònic, amb control mitjançant la targeta d’usuari de Bicibox.

En ser un recinte modular, la instal·lació permetrà futurs canvis i ampliacions, en funció de les necessitats i de la demanda. La construcció està feta amb materials reciclables, és desmuntable totalment i reutilitzable en altres ubicacions.

Aquest projecte es finança amb els fons Next Generation EU, que recentment ha adjudicat el govern central a l'AMB i als municipis metropolitans. El manteniment i l’explotació del nou aparcament es realitzarà dins del servei Bicibox, a través del contracte del manteniment i gestió vigent.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha remarcat que: “Avui és un dia important per a la ciutat pel que fa a la mobilitat sostenible perquè la posada en marxa d’aquest Bicibox gratuït a tocar de l’estació de Renfe permet als usuaris de la bicicleta connectar amb la xarxa de rodalies, complementant l’equipament que ja funciona a l’estació de Pompeu Fabra, facilitant la connexió amb la xarxa de Metro”. L’alcalde ha afegit: “Aquest Govern municipal s’ha pres molt seriosament el desenvolupament i el foment de l’ús de la bicicleta amb la posada en marxa i la projecció de nous carrils bici. Ja podem anunciar que farem realitat el projecte AMBbici que, de la mà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ens permetrà a partir del 2023 la creació de 30 noves estacions de bicicletes repartides per tota la ciutat amb les quals es podrà fer un ús compartit amb Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolitana”.

Per la seva banda, la regidora de l’Àrea de Cultura i Mobilitat, Anna Maria Lara, ha afirmat: “Amb el Bicibox i les estacions de bicicletes compartides podem fer possible i accessible una mobilitat sostenible basada en la combinació del transport públic, la bicicleta i els desplaçaments a peu”.

El Bicibox creixerà un 30% el 2022

L'AMB ampliarà aquest any un 20% l'oferta de places de Bicibox, el servei d'aparcament segur de l'AMB per a bicicletes particulars. D'acord amb els municipis, instal·larà 490 noves places a la metròpolis de Barcelona per seguir creant una infraestructura segura per als usuaris de la bicicleta i continuar impulsant la mobilitat sostenible. Aquesta ampliació coincideix amb el 10è aniversari del servei.

Aquesta estratègia d'expansió i diversificació del servei, que atén la demanda creixent d'usuaris de la bicicleta, farà que el Bicibox arribi també a sis municipis més de la metròpolis de Barcelona entre el 2022 i el 2023. Concretament: Barberà del Vallès, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Montgat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Actualment, el servei de Bicibox, que és gratuït, està present en 21 municipis de la metròpolis de Barcelona. Ofereix 2.152 places i té 17.826 usuaris.

A finals d'any, un cop posat en marxa el nou servei de bici compartida Ambici, els 45 mòduls d'e-Bicibox es transformaran en mòduls de Bicibox. Aprofitant aquests mòduls i altres de nous, s'iniciarà la renovació de més d'una cinquantena de mòduls de Bicibox antics.

Més aparcaments de gran capacitat

Al llarg del 2022, l'AMB també construirà dos nous aparcaments de bicicletes de gran capacitat al Prat de Llobregat: un al costat de l'estació de Rodalies Renfe del Prat, amb aproximadament 70 places, i un altre a prop de l'estació de metro Mas Blau, amb aproximadament 50 places.

El Pla metropolità de mobilitat urbana 2019-2024, el full de ruta de les polítiques de mobilitat de la metròpolis de Barcelona per als pròxims anys, considera la bicicleta com una de les línies estratègiques clau per impulsar el canvi d'hàbits en la mobilitat, ja que ofereix l'oportunitat de rebaixar els nivells de contaminació i millorar la qualitat de l'aire. Per això, l'AMB impulsa i en facilita l'ús amb els aparcaments segurs per a bicicletes particulars (Bicibox), el servei de bici elèctrica compartida metropolitana (Ambici), la construcció de la xarxa pedalable metropolitana (Bicivia) i les campanyes de cessió temporal de bicicletes elèctriques a les empreses (Biciempresa), entre d'altres.

Badalona, 12 d’abril de 2022