Twitter Facebook Instagram Youtube

El Museu de Badalona inaugura aquest divendres l’exposició “Pedro Rovira (1921-1976)”

El Museu de Badalona inaugura aquest divendres l’exposició “Pedro Rovira (1921-1976)”.

Entre les peces exposades destaca una selecció de vestits de nit, de núvia, de còctel, sastres i abrics, que mostren al modista com una figura notable en l’alta costura i en el prêt-à-porter

El Museu de Badalona obre al públic aquest divendres, 4 de juny, l’exposició ““Pedro Rovira (1921-1976)”, una mostra retrospectiva dedicada al modista Pere Rovira i Planas (Badalona 1921-1978) per commemorar el centenari del seu naixement. Durant la inauguració es presentarà una monografia àmpliament il·lustrada

L’exposició, ordenada cronològicament, resseguint la producció de Rovira des dels primers anys cinquanta fins a les darreres col·leccions del 1978, reuneix prop d’un centenar de vestits, procedents de la Col·lecció Antoni de Montpalau, peces del fons del Museu i dels hereus Rovira així com de diverses famílies clientes seves. També s’hi pot veure un vestit procedent de la col·lecció del cèlebre modista Lorenzo Caprile.

La mostra es completa amb una interessant col·lecció de complements com sabates, barrets, bosses de mà i mocadors de coll, més de cent dibuixos originals, fotografies d’època i un documental produït per la Fundació Antoni de Montpalau, amb testimonis de models com Teresa Gimpera, Francina, Teresa Natàlia Gil, el fotògraf Antoni Bernad, i clientes i familiars del modista.

Entre les peces exposades destaca una excel·lent selecció de vestits de nit, de núvia, de còctel, sastres i abrics, que classifiquen Rovira com una figura notable tant en l’alta costura com en el prêt-à-porter.

Els comissaris de l’exposició han estat Josep Casamartina i Ismael Núñez, director i conservador, respectivament, de la Fundació Antoni de Montpalau.

Casamartina, historiador i crític d’art, i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, ha estat també l’autor del llibre sobre Rovira que edita el Museu de Badalona. Es tracta d’un volum, profusament il·lustrat, amb 550 imatges, que recull un estudi biogràfic i una excel·lent panoràmica sobre tota la producció del modista, amb fotografies, dibuixos i documents, així com testimonis de familiars i gent que el va tractar o que ha estat implicada en l’actual projecte.

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Antoni de Montpalau, gestionada per la fundació homònima, que preserva un dels principals fons del modista i que guarda una col·lecció que supera les 16.000 peces d’indumentària.

L’exposició romandrà oberta fins al 17 d’octubre i es podrà visitar de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenge de 10 a 14 hores.

Acte de presentació

Abans de l’obertura al públic d’aquest divendres, ahir dimecres 2 de juny a la tarda es va realitzar una presentació de l’exposició que va comptar amb la presència de l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol; els comissaris de l’exposició, Josep Casamartina i Ismael Núñez; la directora del Museu de Badalona, Margarida Arbras; i moltes de les persones que han fet donacions de vestits per a la mostra.

Durant l’acte, l’alcalde Xavier Garcia Albiol va destacar la figura de Pere Rovira i va destacar que “aquesta mostra permetrà apropar i donar a conèixer als ciutadans de Badalona una persona que ha estat un gran referent en el món de la moda i que va rebre el reconeixement internacionalment”. Garcia Albiol va considerar que “és important que siguem conscients de la gran quantitat de referents que Badalona té i ha tingut en tots els àmbits i que demostren el pes passat i potencial futur de la ciutat”.

Activitats complementàries:

La mostra s’acompanya de diverses activitats.

Dissabte 12 de juny, a les 18 h

Visita guiada a l’exposició, per Josep Casamartina

Preu: 3,63 €. Inscripció prèvia al web del Museu.

Dijous 16 de setembre, a les 19 h

“Rovira i les seves models”, per Ivan Costa

Entrada lliure amb inscripció prèvia al web del Museu.

Dijous 23 de setembre, a les 19 h

“Fotografiant Pere Rovira”, per Antoni Bernad.

Entrada lliure amb inscripció prèvia al web del Museu.

Dijous 30 de setembre, a les 19 h

    “Pere Rovira i la Cooperativa de Alta Costura”, per Rosa M. Martín.

Entrada lliure amb inscripció prèvia al web del Museu

Dijous 7 d’octubre, a les 19 h

    “El taller de Pere Rovira: les creadores invisibles”, amb Joan Simó, Daniel Barbajosa, Josep Casamartina i modistes del taller de Pere Rovira.

Entrada lliure amb inscripció prèvia al web del Museu.

Dijous 14 d’octubre, a les 19 h

    “La presència internacional de Pere Rovira”, per Josep Casamartina.

    Entrada lliure amb inscripció prèvia al web del Museu

Badalona, 3 de juny de 2021