Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona enriqueix el seu llegat romà de Baetulo amb la inauguració de la Casa de l’Heura

Badalona enriqueix el seu llegat romà de Baetulo amb la inauguració de la Casa de l’Heura.

Es tracta d’una domus, una casa benestant de l’època romana, fruit de l’esplendor de la producció i el comerç del vi a la ciutat

L’alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que “estem davant d’un nou tresor que referma el gran passat històric de Badalona que posem a l’abast de la ciutadania”

El Museu de Badalona amplia des d’avui la seva oferta d’espais visitables de l’època romana amb la inauguració i l’obertura al públic de la Casa de l’Heura, un nou espai de més de 550 m2 que s’afegeix als prop de 5.000 m2 visitables de la ciutat de Baetulo.

L’acte d’inauguració ha tingut lloc aquest migdia amb la presència de l’alcalde, Xavier Garcia Albiol; així com de regidors i regidores de l’Ajuntament que han assistit a una visita guiada a càrrec de la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras.

La Casa de l’Heura, datada al final del segle I aC, és una domus, és a dir, una casa benestant d’època romana. Està situada a l’actual carrer d’en Lladó, número 55, molt a prop de la Casa dels Dofins, un espai ja museïtzat des de l’any 2008.

La Casa de l’Heura i la Casa dels Dofins estaven separades pel cardo maximus, el carrer principal en sentit muntanya-mar de les ciutats romanes, també visible a les restes descobertes. Aquestes domus, construïdes al voltant del canvi d’era, tenen unes dimensions i una estructura molt similars i són un clar exemple de cases d’atri i peristil del tipus que hi havia a la ciutat italiana de Pompeia.

La Casa de l’Heura conté una àrea de treball amb dipòsits destinats al vi i amb diverses habitacions distribuïdes a l’entorn d’un atri. També inclou algunes singularitats com l’oecus (un menjador d’estiu) de grans proporcions amb paviments originals d’opus signinum tessel·lat o un tram del carrer (cardo maximus) que separava les dues cases.

La Casa de l'Heura va ser descoberta el 1999 arran d’unes obres que van deixar també al descobert un tram del cardo maximus. Les obres de rehabilitació van començar l’abril del 2017.

Un nou tresor per a Badalona

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, en finalitzar l’acte ha destacat que: “aquesta descoberta torna a posar en evidència el gran capital històric i cultural de Badalona”. “És un nou tresor i una gran riquesa del nostre passat que hem de saber posar a l’abast de la ciutadania perquè el puguin conèixer i gaudir”, ha conclòs Garcia Albiol.

Visites gratuïtes

La Casa de l’Heura, estarà oberta avui fins a les 20 hores i s’obrirà també de forma gratuïta aquest diumenge 25 d’abril, de 10 a 14 hores; el diumenge 2 de maig, de 10 a 14 hores; el dissabte 8 de maig, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i el diumenge 9 de maig, de 10 a 14 hores. Durant la celebració de les Nits dels museus, dissabte 15 de maig, també romandrà oberta al públic. L’accés a la casa es farà de forma progressiva, en funció de l’ocupació de l’espai, ja que l’aforament és limitat. No es fan reserves.

Badalona, 24 d’abril de 2021