Twitter Facebook Instagram Youtube

Declaració institucional de l’alcalde Xavier Garcia Albiol davant l’anunci de la Generalitat de Catalunya de suspendre l’activitat de bars i restaurants durant els pròxims quinze dies per fer front a l’expansió de la Covid-19

Declaració institucional de l’alcalde Xavier Garcia Albiol davant l’anunci de la Generalitat de Catalunya de suspendre l’activitat de bars i restaurants durant els pròxims quinze dies per fer front a l’expansió de la Covid-19.

L’alcalde de Badalona demana a la Generalitat que “rectifiqui aquesta mesura tan dràstica, que comportarà conseqüències nefastes per al futur de l’activitat econòmica a la nostra ciutat.

Davant l’anunci de la Generalitat de Catalunya de suspendre l’activitat de bars i restaurants durant els pròxims quinze dies, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha realitzat una declaració en la qual ha manifestat les següents consideracions:

“Durant aquests darrers mesos, el Govern de Badalona sempre ha estat al costat de la Generalitat de Catalunya per treballar conjuntament en la lluita contra la Covid-19.

La Generalitat ens ha tingut com a aliats, sempre, perquè considerem que el treball conjunt entre les diferents administracions públiques és la millor forma de fer front a l’actual situació de crisi sociosanitària i de donar una resposta més coordinada i efectiva als nostres veïns.

Tot i que sempre amb la màxima voluntat de col·laborar, en algun moment hem manifestat la nostra disconformitat davant decisions que no ens semblaven del tot proporcionals.

En aquest sentit, vam discrepar quan el Govern de la Generalitat volia portar a terme el tancament de gimnasos i espectacles culturals, activitats que havien fet una gran inversió en la lluita contra la Covid-19.

Des de la Generalitat es va acabar reconsiderant aquesta decisió i el temps ha demostrat que la nostra queixa tenia fonaments. Des de llavors, aquestes activitats continuen oferint els seus serveis i han demostrat una àmplia capacitat per seguir treballant sense que es produeixin contagis en les seves instal·lacions ni suposin un risc per a la salut de les persones.

Decisió actual

Però avui, malauradament, no podem compartir la decisió de la Generalitat de Catalunya de suspendre l’activitat de bars i restaurants durant quinze dies.

Com alcalde considero que és una decisió desproporcionada i que acabarà provocant el tancament de molts negocis, que ja ho han passat molt malament en els darrers mesos i que no podran fer front a una segona aturada de la seva activitat.

S’han de prendre mesures per aturar l’actual risc de contagi però considerem que s’ha de fer sense paralitzar un sector del qual depenen moltes famílies, de manera tant directa com indirecta.

A més, molts d’ells han fet un gran esforç per tornar a obrir els seus locals després de mesos sense ingressos i fent front a nombroses despeses. Ara, una nova aturada suposarà la fi definitiva de la seva activitat.

Sorprèn, a més, que només es posi el focus en l’activitat de bars i restaurants, quan la immensa majoria acompleixen amb totes les mesures de seguretat i higiene.

No es pot entendre que s’obligui a abaixar la persiana als professionals de la restauració quan, per exemple, veiem imatges cada dia de veïns utilitzant el transport públic -que depèn de l’administració pública- sense cap mesura de distanciament i, sovint, sense que els usuaris portin la mascareta higiènica.

Peticions a la Generalitat

Per tot això, demanem a la Generalitat que rectifiqui aquesta mesura tan dràstica, que comportarà conseqüències nefastes per al futur de l’activitat econòmica a la nostra ciutat.

Hi ha molts negocis que depenen d’aquesta decisió i, per tant, milers de famílies que tornaran a quedar-se en una situació molt delicada econòmicament i socialment.

Per això sol·licitem a la Generalitat que doni instruccions al cos dels Mossos d’Esquadra perquè es coordini amb les policies locals per a controlar de manera coordinada i molt més efectiva el compliment dels aforaments i de les mesures de seguretat i distanciament en els bars i restaurants.

Com ja he dit abans, la majoria de locals compleixen amb les mesures de seguretat, però també som conscients que hi ha una minoria que no ho està fent: per això, aquests i només aquests han de ser sancionats de forma contundent. No poden pagar justos per pecadors.

Igualment, sol·licitem a la Generalitat de Catalunya que crei la regulació adient perquè els ajuntaments puguem clausurar de forma cautelar els establiments que de manera greu o molt greu incompleixen les mesures de seguretat i higiene.

D’aquesta manera, la majoria d'autònoms, pimes o empreses que compleixen les mesures de seguretat no es veuran perjudicats per aquells qui no les compleixen. Insisteixo, com a administracions estem obligats a donar resposta i solucions i no a fer pagar justos per pecadors.

Per últim, reclamem a la Generalitat de Catalunya que demani al Govern central l’ajornament de la tercera quota de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) que els autònoms hauran de fer efectiu la setmana vinent. No els podem obligar a fer front a les seves obligacions tributàries si no estan en plenes condicions per exercir la seva activitat laboral.

Mesures impulsades per l’Ajuntament de Badalona

Com a Alcalde de Badalona no només faig aquestes peticions a la Generalitat de Catalunya, sinó que ja ens hem posat a treballar per intentar mitigar les conseqüències al màxim possible.

Per això els hi anuncio que convocaré als partits de l’oposició per a destinar un pressupost extraordinari de 250.000 euros per als bars i restaurants que hauran d’abaixar la persiana si la Generalitat de Catalunya no rectifica.

Aquests ajuts se sumaran a la subvenció d’1,5 milions d’euros que tot just ahir vam obrir la convocatòria per als autònoms i micropimes que més han vist reduïda la seva facturació durant el confinament.

No podem perdre ni un minut. Aquesta mateixa tarda ens posem a treballar amb la resta de grups polítics de l’Ajuntament perquè aquests ajuts es facin realitat al més ràpidament possible mentre esperem que el Govern de la Generalitat rectifiqui.

Insisteixo que estan en risc centenars de negocis i milers de llocs de feina. No ens ho podem permetre.

Moltes gràcies”.

Badalona, 14 d’octubre de 2020