Twitter Facebook Instagram Youtube

Xavier Garcia Albiol es reuneix telemàticament amb alcaldes d’altres municipis de l’Estat que s’oposen al model d’ajudes contra la COVID-19 acordat pel Govern central

Xavier Garcia Albiol es reuneix telemàticament amb alcaldes d’altres municipis de l’Estat que s’oposen al model d’ajudes contra la COVID-19 acordat pel Govern central.

Els alcaldes han emès un comunicat conjunt per reivindicar el paper fonamental que estan desenvolupant els ajuntaments per fer front a la crisi socioeconòmica generada per la pandèmia

Des dels 30 municipis que han participat en la trobada es considera que l’acord subscrit vulnera l’autonomia financera dels ens locals, suposa la confiscació dels superàvits municipals i provoca una situació de greuge comparatiu entre els diferents municipis

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol ha mantingut aquest matí una trobada telemàtica amb altres 29 alcaldes de ciutats espanyoles que són contraris a l’acord subscrit entre la Federación Española de Municipios (FEMP) y Provincias i el Govern central per aportar fons als ens locals per fer front a la crisi socioeconòmica generada per la COVID-19. Les ciutats que han estat representades en la trobada son: Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa..

D’aquesta reunió ha sorgit una declaració conjunta en la qual es manifesta que els ajuntaments han tingut i tenen un paper fonamental en la gestió de la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus i es mostra el rebuig a l’acord presentat perquè vulnera l’autonomia financera dels ens locals, suposa la confiscació dels superàvits municipals i provoca una situació de greuge comparatiu entre els diferents municipis. En aquest sentit, els representants de les ciutats que signen el comunicat exigeixen a la FEMP i el Ministeri d’Hisenda la rectificació immediata de l’acord i que s’iniciïn unes noves negociacions per tal d’establir uns criteris de repartiment dels fons que estiguin basats en la igualtat i la solidaritat. A més, es reclama que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els darrers anys per destinar-los a les polítiques que cada municipi consideri necessàries.

Els signants de la declaració sol·liciten el suport del conjunt de grups polítics representats en el Congrés dels Diputats i en el Senat per tal de defensar el dret de tota la ciutadania de ser ajudada en igualtat per l’Estat independentment del municipi on resideixin.

Després de la trobada, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que “hi ha una coincidència generalitzada en rebutjar l’acord per part de les principals ciutats de tot l'Estat, al capdavant de les quals hi ha 13 formacions polítiques diferents, per tant, no és una qüestió partidista. L'Estat no pot utilitzar els diners que són dels nostres veïns i que ara més que mai son necessaris per cobrir les seves mancances”. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que “hem demanat que es canviï l'actual decret per un nou decret exprés que permeti que els 5.000 milions que l'Estat vol retornar als ajuntaments que donin ara el seu superàvit, es reparteixin entre tots els ajuntaments d'Espanya”. Garcia Albiol ha insistit en la necessitat de què el Govern central “permeti utilitzar els diners del superàvit als ajuntaments perquè puguin destinar-se a cobrir les necessitats de els nostres veïns, ja que ara més que mai necessitem recursos per fer front a una situació molt complicada i som la primera institució que pot vetllar pels veïns i veïnes de les ciutats”.

Badalona, 1 de setembre de 2020