Twitter Facebook Instagram Youtube

L’alcalde de Badalona presenta l’estat econòmic i financer de l’Ajuntament i destaca que existeix un superàvit “perquè no s’han prestat els serveis necessaris per a la ciutadania”

L’alcalde de Badalona presenta l’estat econòmic i financer de l’Ajuntament i destaca que existeix un superàvit “perquè no s’han prestat els serveis necessaris per a la ciutadania”.

Xavier Garcia Albiol ha explicat que des de l’any 2015 “el període de pagament als proveïdors ha passat de 35 a 180 dies” fet que ha situat Badalona “com l’Ajuntament que més triga a pagar de Catalunya”

L’alcalde ha detallat que “hi ha més de 9.000 factures sense tramitar per valor de 28 milions d’euros que evidencien el deteriorament que ha patit la ciutat en els darrers anys per la manca de capacitat de gestió i de lideratge polític”

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, acompanyat pel primer tinent d’alcalde, Juan Fernández, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa l’estat econòmic i financer de l’Ajuntament amb xifres provinents de la Intervenció Municipal i del Ministeri d’Hisenda. Durant l’exposició pública, l’alcalde ha explicat que Badalona no pateix un problema de liquiditat perquè hi ha un superàvit de 45 milions d’euros, però ha insistit en el fet que “aquesta xifra no és fruit de la bona gestió econòmica, sinó de la manca d’aptitud i lideratge polític que s’ha traduït en la incapacitat d’executar els pressupostos i la no prestació dels serveis que diàriament necessiten els veïns de la ciutat”.

Pel que fa a la liquidació del pressupost de 2019, el romanent de tresoreria de l’Ajuntament se situa en 92 milions d’euros. En aquest sentit, Xavier Garcia Albiol ha explicat que “aquesta xifra no s’adequa a la realitat perquè no inclou les més de 9.000 factures sense comptabilitzar i pendents de tramitació que ens hem trobat als calaixos i que sumen un import de 28 milions d’euros. El 97% d’aquestes factures sense tramitar són posteriors a l’any 2017.

Durant la presentació s’ha explicat que el pressupost de l’exercici 2019 ha estat el menys executat dels darrers anys amb un 63,02% del total. L’alcalde ha destacat que aquesta xifra “fa evident que no s’han cobert les necessitats bàsiques ni s’han prestat els serveis que necessiten els veïns de Badalona” i ha recordat que “no serveix de res augmentar les partides pressupostàries si finalment no les acabes executant.”

En relació amb el termini mitjà de pagament a proveïdors, enguany s’ha arribat a una xifrà rècord en la història de la ciutat. Xavier Garcia Albiol ha indicat que “des de l’any 2015 el període de pagament als proveïdors ha passat de 35 a 180 dies fet que ha situat Badalona com l’Ajuntament que més triga a pagar de Catalunya”.

Els responsables polítics han explicat que l’Ajuntament acumula més serveis que mai sense cobertura contractual. En aquest sentit hi ha pendents de licitació més de 25 contractes grans com el de neteja d’edificis municipals, la conservació i reparació de les instal·lacions de l’enllumenat públic, el manteniment de les instal·lacions semafòriques, el manteniment de zones verdes de Pomar i altres, i el manteniment dels aparells d’aire condicionat, calefacció, centraletes telefòniques, alarmes i fotocopiadores d’edificis municipals, entre altres.

L’alcalde de Badalona ha afirmat que “a banda d’aquestes xifres, des de l’any 2015 l’Ajuntament ha deixat d’ingressar 1,2 milions d’euros per no haver girat cap rebut a les empreses que tenen instal·lats grans suports publicitaris en l’espai públic”. Segons Garcia Albiol “aquest fet demostra la irresponsabilitat que ha regit l’Ajuntament durant els darrers anys i que ha tingut com a conseqüència la degradació de la ciutat, que els ciutadans no gaudeixen dels serveis necessaris i que els treballadors municipals no puguin desenvolupar la seva feina amb normalitat”. “No obstant això, assumim aquest repte i ens comprometem a capgirar la situació” ha conclòs l’alcalde.

Badalona, 27 de juliol de 2020