Twitter Facebook Instagram Youtube

Moció per refermar el compromís de Badalona amb l'antifeixisme i la recuperació de la memòria històrica

Moció per refermar el compromís de Badalona amb l'antifeixisme i la recuperació de la memòria històrica

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat en la sessió ordinària celebrada el dimarts 25 de febrer una moció per refermar el compromís de Badalona amb l'antifeixisme i la recuperació de la memòria històrica.

La moció proposa els següents acords:

PRIMER. - Refermar el compromís de Badalona en la lluita contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat.

SEGON. - Que les entitats i l’Ajuntament continuem promovent actes en favor de la memòria històrica antifeixista de la nostra ciutat i defensi els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual.

TERCER. - Que l’Ajuntament estudiï jurídicament la fórmula per denegar l’ús d’espais, com els equipaments públics i la via pública, a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política. Denegant el permís a entitats que facin enaltiment del franquisme, el nazisme, el genocidi o el racisme, o facin mostres d’odi als qui no pensen de la mateixa manera.

QUART. - Que l'Ajuntament segueixi netejant de la via pública, en la major brevetat possible, la propaganda d'activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política, o de qualsevol altre tipus, evitant així que a la ciutat s’hi trobin pintades, cartells, adhesius o fullets publicitaris discriminatoris.

CINQUÈ. - Que l'Ajuntament, amb els recursos de què disposa, faci el possible per prevenir i actuar en la identificació dels col·lectius o individus que exhibeixin simbologia feixista o franquista a l'espai públic o que facin activitats o propaganda d'activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o ideològica.

SISÈ. - Que l'Ajuntament, una vegada més, condemni formalment tots els actes públics i les declaracions que facin apologia del racisme, la xenofòbia, els genocidis o la discriminació contra els drets humans.

SETÈ. - Que l'Ajuntament denunciï públicament, amb contundència i fermesa qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica que es produeixi a la ciutat, doni suport a les persones agredides, faciliti els mitjans que tingui a l’abast per reparar els danys físics i morals causats a la persona agredida, i valori la possibilitat de personar-se com a acusació popular. Donar suport a les persones encausades en defensa de l’antifeixisme a Badalona.

VUITÈ. - Sol·licitar al Govern de l’Estat la derogació de la Llei Mordassa

NOVÈ. - Que l’Ajuntament demani al govern de l’Estat que continuï amb l’impuls i el desenvolupament i destini una major dotació pressupostària a la Llei de Memòria Històrica i la reparació de les víctimes del franquisme.

DESÈ. - Que l'ajuntament continuï amb la tasca de dignificació per tal d’oferir més visibilitat als espais dedicats a la Memòria Històrica de la ciutat, com ara la reparació del Monument de record als deportats als camps de concentració Nazis. Al mateix temps, proposem que s’endegui un estudi per a la creació d'un espai digne d'homenatge a totes les víctimes i persones represaliades de la nostra ciutat pel feixisme durant la guerra civil, la dictadura i el feixisme a Europa.

ONZÈ. - Que l’Ajuntament faci arribar aquest compromís a les entitats municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis) i FCM (Federació Catalana de Municipis), a la Plataforma Antifeixista de Badalona, a la Plataforma Badalona Acull, als instituts i escoles de Santa Coloma de Gramenet, a l’UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme), a la Xarxa Mai Més, a SOS Racisme i a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.

La moció s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de Junts per Catalunya, Badalona en Comú Podem, ERC-Avancem-MES, Guanyem Badalona en Comú i el PSC. El Grup Municipal del Partit Popular ha votat en contra.

Badalona, 26 de febrer de 2020