Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona es prepara, un any més, per a les Festes de Maig amb les activitats del projecte cultural “Encén la metxa!”

Badalona es prepara, un any més, per a les Festes de Maig amb les activitats del projecte cultural “Encén la metxa!”.

Les trobades de contacte amb els elements festius de la ciutat, l’estrena del laboratori de lectura portàtil “Anem de Festa!” i les xerrades especialitzades són les propostes centrals del programa 2019

Castells, músiques i danses tradicionals i imatgeria festiva seran les temàtiques que es tractaran enguany a les biblioteques i al Centre Cultural L’Escorxador- Nau 3. Són propostes de contacte amb els elements festius de la ciutat destinades a un públic infantil i familiar. En aquestes sessions els participants podran descobrir com enfilar-se fins a tocar el cel amb la mà amb els Castellers de Badalona, quins són els balls i els sons de la festa o veure com es mouen els dracs i els gegants i viure’ls des de dins.

Va de...

  - Va de castells

El 10 abril a les 18 hores, a la Biblioteca Llefià-Xavier Soto.

  A càrrec de Castellers de Badalona.

  - Va d’Imatgeria festiva

  L’11 d’abril a les 18 hores, al Centre Cultural l’Escorxador-Nau 3.

  A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona i Badalona Bèsties de Foc.

  - Va de músiques i danses

El 24 d’abril a les 17.30 hores, a la Biblioteca Lloreda.

A càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana.

El laboratori de lectura portàtil Anem de festa!

Presentació el 2 de maig, a les 18 hores, a la Biblioteca Can Casacuberta.

També dirigit a públic infantil i familiar, és una iniciativa creativa i experimental per conèixer i aprendre a viure la Festa Major a través dels contes i del joc. Els participants es converteixen en ciutadans i veïns d’un poble imaginari, i tenen una missió: “ha de començar la festa però hi ha un problema, es van enviar totes les invitacions de la Festa Major a les autoritats del poble, però es van oblidar d’enviar-li al Dimoni. És clar, s’ha enfadat moltíssim! Amb els seus dimoniets han fet algunes entremaliadures i ara necessitem la vostra ajuda”.

Per poder-hi participar cal fer inscripció prèvia a la biblioteca: CORREU i TELÈFON

Conferències especialitzades

Una altra novetat de l’”Encén la metxa!” és la introducció de dues conferències especialitzades dirigides a públic juvenil i adult: una sobre les Festes de Maig, per conèixer-les en detall i, una altra, sobre el simbolisme festiu per descobrir els símbols de festa.

  - Xerrada sobre simbolisme festiu

  Divendres 5 d’abril, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté.

  - Xerrada sobre les Festes de Maig

Dimecres10 d’abril, a les 19 hores, a l’Espai Jove Morera.

Totes dues a càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana.

Altres

També es projectarà el nou treball amb scratch (llenguatge de programació visual) fet per diferents centres educatius a la façana de l’edifici de l’Ajuntament, la nit del Pregó de Festes. Una mostra dels elements de cultura tradicional i popular badalonina des de l’òptica de l’alumnat participant.

A més, del 10 al 26 d’abril, s’exposarà de nou la mostra “Coneguem els forjadors de la festa” al Centre Cívic Sant Roc amb possibilitat de concertar visites guiades amb les escoles i entitats de l’entorn. Un tast expositiu de la mostra “Forjadors de la Festa”, manifestacions festives de cultura tradicional i popular de Badalona que es pot trobar a la Sala Uclés del Centre Cultural El Carme de l’1 al 19 de maig.

“Encén la metxa!” també estarà present el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a Sant Roc. Al matí, al Centre Cívic Sant Roc, amb les visites guiades a l’exposició “Coneguem els Forjadors de la Festa” de les escoles Josep Boada, Baldomer Solà, Mare de Déu de l’Assumpció i Lestonac. A la tarda, amb les activitats que s’organitzen a la plaça de Sant Elies: tallers de músiques i danses, percussió i de com portar elements festius. També hi haurà els jocs i les fitxes d’enginy centrats en l’imaginari festiu de la ciutat.

Per els que es considerin més aventurers es recomana, entre l’1 i el 10 de maig, la geocerca “Ruta del Dimoni de Badalona”, quan el Dimoni està plantat a la platja. Una proposta per gaudir d’una passejada històrica per la Badalona més tradicional i festiva amb un joc de pistes que et porta a la descoberta d’un tresor o caché, utilitzant un dispositiu GPS.

Més informació: http://badabiblios.cat/ruta-del-dimoni/

Aquestes i altres activitats com contes i tallers de jocs, formen part del programa d’activitats d’enguany.

Sigues la festa marcarà el final de l’”Encén la metxa!”. Es tracta de la gran festa de la cultura tradicional i popular badalonina que se celebra l’1 de maig a partir de les 11 hores, al passeig de la Rambla. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana i la Colla de Geganters de Badalona, és l’únic dia de l’any en què tothom que vulgui pot portar un gegant o un drac, fer d’enxaneta, posar-se la faixa o, fins i tot, emprovar-se la indumentària de diables, miquelets, satanasis, estaferms o dansaires de l’Esbart Sant Jordi.

“Encén la metxa!” és un projecte de difusió de la cultura festiva d’arrel més tradicional de la ciutat. Vol donar a conèixer els elements tradicionals i/o populars que participen en les Festes de Maig, així com transmetre els valors d’aquesta cultura festiva. Té un vessant pedagògic i lúdica que tot i posar l’accent en el públic infantil i familiar, es dirigeix també als joves i adults. Les activitats s’implementen a diferents equipaments municipals amb la intenció d’arribar a tot el territori.

Badalona, 1 d’abril de 2019