Twitter Facebook Instagram Youtube

La 19a edició del Festival Internacional de Màgia de Badalona destaca amb propostes creatives i arriscades

La Gala Internacional d’enguany inclou un dels números més emocionants i perillosos de la història de la màgia, com és el d’atrapar una bala amb la boca, a càrrec del mag porto-riqueny Reynold Alexander

La primera edició del Premi Jove Li-Chang arranca aquest 2019 amb l’objectiu de potenciar el futur del sector de la màgia catalana amb la pedrera de nous mags

El Festival Internacional de Màgia de Badalona - Memorial Li-Chang, un dels màxims referents entre els festivals de màgia d’arreu de l’Estat, celebra aquest any la seva dinovena edició amb una programació que inclou propostes innovadores i arriscades a càrrec de mags i artistes locals i internacionals.

Enguany destaca, per la seva originalitat, l’espectacle Embrossa’t de la companyia Addaura Teatre; una obra familiar nominada als premis Max 2018 a Millor espectacle per a tots els públics, dirigida per Teia Moner, guanyadora de la Menció Honorífica del Festival en la passada edició. L’espectacle es basa en la poesia visual del dramaturg i artista plàstic Joan Brossa, combinant màgia i dansa, però també titelles, ombres i projeccions en una experiència única i diferent. Una bona manera de donar la benvinguda a l’Any Brossa que commemora el 2019 el centenari del naixement del poeta català i de recordar l’amistat que compartia amb el badaloní Li-Chang. L’espectacle es podrà veure diumenge 17 de febrer, a partir de les 18 hores, al Teatre Principal de Badalona.

Entre les propostes innovadores d’aquesta edició, cal destacar també l’arriscat i impressionant número d’atrapar amb la boca una bala disparada amb una arma de foc real que realitzarà l’il·lusionista porto-riqueny Reynold Alexander en el marc de la Gala Internacional del Festival. La gala, que tindrà lloc el 22, 23 i 24 de febrer, al Teatre Zorrilla, comptarà també amb l’artista xinesa Huang Zheng, que oferirà al públic un número d’il·lusions marcat pels efectes visuals, plens de tendresa i flamenc. D’altra banda el jove artista gallec Dani Polo farà aparèixer, del no res, para-sols al ritme dels Beach Boys. També es podrà gaudir del duet còmic Los Taps, mestres d’espectaculars canvis de vestuari amb una gran dosi d’humor, i del mag francès Néstor Hato, premiat en l’últim Congrés Mundial de Màgia 2018, que presentarà jocs de cartes de la seva pròpia creació. El presentador de la Gala Internacional de Màgia serà l’humorista i mag Isaac Jurado.

A més de les novetats el Festival també proposa espectacles d’èxit que s’han anat consolidant durant les darreres edicions i que ara ja són una tradició esperada pel públic. Es tracta de la Gala Màgia i Humor, en format de nit cabaretera, encarregada d’obrir el Festival el proper 9 de febrer, a les 21 hores, al Teatre Principal. Enguany, la gala estarà presentada per l’actriu Yolanda Ramos i es podrà gaudir dels números del showmag Gerard Borrell, conegut, entre d’altres, per ser membre del concurs Pura Magia de TVE, i del mag Pere Rafart, 2n Premi de Cartomàgia al Congrés Mundial de Màgia del 2018 celebrat a Busan, Corea.

El 19è Festival Internacional de Màgia clourà el diumenge 3 de març, al Teatre Blas Infante, amb la també tradicional Gala Solidària de Màgia, la qual oferirà al públic la possibilitat de conèixer el talent de la nova pedrera de joves mags de Catalunya i dels seus innovadors espectacles. A través del projecte Solidarimàgia, liderat pel Mag Nani, la gala destina la recaptació de l’espectacle a fer arribar la màgia a països en vies de desenvolupament, enguany per al Senegal.

Primera edició del Premi Jove Li-Chang

Aquest any el guanyador de la primera edició del Premi Jove Li-Chang, Álvaro Cortés, participarà en la Gala Solidària de Màgia de Badalona. A més rebrà un coaching personal i especialitzat, ofert per mags professionals, durant la seva residència a la ciutat per perfeccionar la seva tècnica i actuació.

El Premi Jove Li-Chang s’atorga en el Festival Màgicus, en el marc del Festival de Màgia Jove de Barcelona que celebra anualment l’associació cultural i esportiva Lluïsos de Gràcia. Aquest any el Festival Internacional de Màgia Li-Chang ha arribat a un acord amb aquesta entitat del barri de Gràcia perquè el guanyador del concurs pugui actuar a Badalona durant el Memorial Li-Chang.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és seguir potenciant joves mags que han de nodrir el futur del sector de la màgia catalana.

Menció Honorífica a una vida aficionada a la màgia

La menció honorífica dins del Memorial Li-Chang, que recordem que es concedeix cada any a una personalitat o empresa del món de la màgia en reconeixement a la seva carrera artística i trajectòria professional, s’atorga aquest any a Toni Cachadiña Salamanca, aficionat al il·lusionisme des de fa més de 60 anys. El Festival vol reconèixer així l’important tasca realitzada per aquelles persones anònimes que han dedicat i contribuït al món de la màgia en el seu temps d’oci.

Tot i no dedicar-se professionalment a la màgia, Cachadiña ha aconseguit guardons i reconeixements comparables amb els dels millors professionals. De fet, és un dels pocs mags a la història en haver aconseguit dues vegades un Premi Mundial (3r. Premi Mundial de Cartomàgia al Congrés Mundial de Màgia –FISM- de Paris el 1973, i el 2n Premi Mundial de la mateixa categoria a Viena l’any 1976), cosa que el situa entre els millors cartomags de tot el món al costat de figures com Juan Tamariz, que han format part d'una època i d’una generació que va influir visiblement a la màgia contemporània mundial.

Igualment, Cachadiña ha estat clau en el suport de les associacions de màgia ja que va ser president de la Societat Espanyola d’Il·lusionisme, del Cercle de Barcelona (S.E.I.) del 1973 al 1979, i membre de diferents juntes directives i director de la revista Il·lusionisme. També és membre del jurat de diferents competicions de màgia i dels congressos màgics nacionals. A més ha impartit nombroses conferències i xerrades arreu del món, on ha mostrat les seves tècniques i conclusions dels seus estudis.

El Premi es lliurarà públicament durant el transcurs de la Gala Internacional de Màgia del 22 de febrer.

Activitats paral·leles

El Festival Internacional de Màgia de Badalona també ofereix la possibilitat de participar en diverses activitats organitzades en diferents punts de la ciutat amb la intenció d’omplir de màgia els seus carrers i poder arribar a tothom.

Aquest mateix dissabte, 2 de febrer, al centre comercial Màgic Badalona, se celebrarà la 3a Trobada de Mags de Catalunya. L’acte comptarà amb una animació itinerant de màgia a càrrec de l’Andrew i el bagul màgic (de 12 a 14 hores) i a la tarda es podrà gaudir d’un espectacle en què més de vint mags de diverses associacions de Catalunya entretindran el públic amb els seus trucs.

El Festival també organitza espectacles de màgia en varies biblioteques i centres cívics de la ciutat, així com diversos tallers per a nens de 6 a 12 anys i el taller de formació Màgia i il·lusionisme per a mestres i educadors. En la programació també destaca la participació de la Xarxa Municipals de Biblioteques de Badalona en la celebració de la Harry Potter Book Night amb tallers i activitats, que tindran lloc dijous 7 de febrer.

Badalona, 31 de gener de 2019