Twitter Facebook Instagram Youtube

Filosofia de l’existència: el debat entre Jean Paul Sartre i Albert Camus

<bound method DexterityContent.Title of <Event at /fs-badalona/badalona/ca/serveis-ajuntament/cultura/agenda/filosofia-de-lexistencia-el-debat-entre-jean-paul-sartre-i-albert-camus>>.

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI DE FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA

La filosofia contemporània es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el llenguatge i la ciència, l’ésser de les coses i l’existència, l’humà i la societat. La seva finalitat —i la d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner— continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.

Seguint l’empremta de Heidegger, els filòsofs existencialistes conceben l’ésser humà com una realitat inacabada: en l’home, diran, l’existència precedeix l’essència. És comú a l’existencialisme aquesta concepció de l’ésser humà com una entitat no acabada, que crea la seva pròpia existència. Pertanyen a l’existencialisme cristià Karl Jaspers i Gabriel Marcel. La seva reflexió se centra en l’individu particular i la seva capacitat per construir-se en llibertat. Per la seva banda, Jean-Paul Sartre (1905–1980) prova de resoldre la contradicció entre l’existència en llibertat i el compromís social a què es veu abocat tot individu conscient. L’existencialisme es va convertir en la «filosofia de moda» després de la Segona Guerra Mundial i va influir en les arts, la novel·la, el teatre i la cinematografia del moment. El cas d’Albert Camus és especial. Una mica més jove que Sartre, no tenia formació filosòfica i havia nascut a Alger. Les seves novel·les (L'estranger i La pesta) i assaigs (El mite de Sísif i L'home rebel) van tenir gran influència cultural. Camús va ser molt més heterodox i més rebel que revolucionari.

Luis Roca Jusmet és catedràtic de filosofia, professor i escriptor. Autor de Redes y obstáculos (2010) , Ejercicios espirituales para materialistas. El diálogo (im)posible entre Pierre Hadot y Michel Foucault (2017) i Manifiesto por una vida verdadera (2023). Ha estat docent de batxillerat i d’Universitat. És col·laborador habitual de les revistes de filosofia Paideia, Enrahonar i Dorsal.

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

Fitxers relacionats

Quan?

09/11/2023 de 19:00 a 20:30

(Europe/Madrid / UTC100)

On?
Carrer d'Enric Borràs, 43-47,
Nom de contacte
Luis Roca Jusmet
Gratuït
Inscripció
Lloc web extern
Afegiu l'esdeveniment al calendari
iCal
Mapa de l'esdeveniment