Twitter Facebook Instagram Youtube

Resum dels acords del Ple de l’Ajuntament de Badalona del 4 de març de 2024

Resum dels acords del Ple de l’Ajuntament de Badalona del 4 de març de 2024.

Aquest dilluns s’ha celebrat la sessió ordinària del mes de març al Saló de Plens de la Casa de la Vila

Declaració institucional de l’Ajuntament de Badalona amb motiu del dia 8 de març de 2024, Dia Internacional de les Dones

A l’inici de la sessió del Ple de l’Ajuntament de Badalona d’aquest dilluns 4 de març es va llegir una Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es celebra el 8 de març. El text de la declaració és el següent:

“En el Dia Internacional de les Dones, des del món local reivindiquem la necessitat de seguir treballant dia a dia per construir territoris més inclusius, més segurs, més feministes i més equitatius.

És crucial que, des de la diversitat, els feminismes teixim xarxes internacionals i locals en defensa de la pau i la cooperació, construïm resistència i sororitat i que les agendes feministes es tradueixin en accions concretes en l’àmbit local. La bretxa salarial, les violències masclistes, la sobrecàrrega de les cures, els drets sexuals i reproductius, la precarietat o la feminització de la pobresa, són alguns dels reptes globals que encara tenim per endavant i les polítiques locals són una eina fonamental per abordar-los.

És per això que esdevé urgent que des de les institucions democràtiques, des de tots els àmbits de govern i des dels ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, assumim la responsabilitat incorporant el feminisme en la nostra acció quotidiana i dotant les polítiques de gènere de la centralitat i dels recursos necessaris per poder continuar avançant en la construcció d’una societat inclusiva, que garanteixi els drets de totes les persones.

Cal transformar estructures, institucions i consciències per poder avançar en la consecució de territoris equitatius i sostenibles que posin la vida i a les persones al centre. Les polítiques feministes transversals i interseccionals són essencials per abordar les necessitats pràctiques immediates i realitzar canvis estructurals, reconeixent i visibilitzant que estem travessades per desigualtats i precarietats diverses enfront de l'heteropatriarcat, el racisme, el capacitisme, el treball assalariat i les cures.

Des de les regidories i departaments de feminismes i igualtat, fa molts anys que treballem per integrar la perspectiva de gènere en totes les àrees de la societat, però no ho podem continuar fent en solitari, la igualtat és responsabilitat de tots i de totes. La transversalitat de gènere es torna una estratègia fonamental per identificar i abordar les desigualtats en polítiques, programes i projectes. Des de l'educació, la cultura, l'esport, la salut, l'urbanisme, l'habitatge, la justícia i l'ocupació, entre d'altres, la igualtat ha de ser un principi rector en totes les nostres accions.

Per tot això, des del món local refermem el nostre compromís per seguir treballant en la construcció de municipis feministes que posin la vida al centre, inclusius, sostenibles, equitatius i que garanteixin la protecció dels drets de les dones.

Com a reivindicació històrica del moviment feminista, i ara més que mai, en un moment com l’actual, és necessari subratllar la globalitat de la defensa dels drets de les dones i nenes des del món local a l’escala internacional.

La realitat que ens envolta espanta i no ens deixa indiferents. Continuem vivint en un món on la guerra és la més gran de les realitats. N’hi ha que vivim la guerra des de la distància. N’hi ha moltes altres que la viuen i la pateixen en primera persona. I NO, NO podem callar, NO volem callar, NO ens faran callar!!! Les guerres són presents a diversos indrets del món, com el lemen, Síria, Gaza, Afganistan, Equador, Ucraïna, Somàlia i a tants i tants altres països. La crònica bèl·lica encara domina la nostra societat, la violència envers nenes i dones es generalitza en els conflictes i en els desplaçaments forçosos que ocasiona, els seus cossos són concebuts i utilitzats com a camp de batalla, i com a territoris violables de conquesta i colonització per mitjà de la força.

Alhora, fem visible també el paper de les dones com a subjectes polítics, comunitaris i socials, en la denúncia pública de les múltiples violacions de drets humans, en la supervivència de la vida quotidiana, així com en la construcció de xarxes que sostenen les territoris i les comunitats.

Com proclamen les Nacions Unides, la igualtat de gènere continua sent el major desafiament en matèria de drets humans i la pedra angular per construir societats inclusives. Malgrat els avenços assolits, els drets de les nenes i les dones encara no estan garantits i enfronten possibles retrocessos mentre el patriarcat, el masclisme, l’heteronormativitat, el racisme, el colonialisme, el militarisme i l’imperialisme continuïn impregnant les estructures socials, polítiques i econòmiques arreu del món, en aliança amb el capitalisme i l’avenç del conservadorisme i l’extrema dreta.

La plena garantia dels drets humans de les dones no es pot postergar més, ha de ser ara!”

Moció en suport del 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat una moció presentada pel Grup Municipal Badalona en Comú Podem en suport del 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut.

La moció presenta els següents acords:

1.- Que l’Ajuntament de Badalona es pronunciï i manifesti el seu suport a les reivindicacions en defensa d’un Sistema Nacional de Salut de caràcter Públic, universal, equitatiu, solidari i de qualitat tal com proposa, l’FAV Badalona, membre de Marea Blanca, i la mateixa OMS (Organització Mundial de la Salut).

2.- Que l’Ajuntament de Badalona, dins les competències que li pertoquen dins l’àmbit de la sanitat pública (BSA n’és un cas paradigmàtic), així com en el més ampli de Salut Pública esmerci el màxim esforç inversor i de finançament possible pel millor assoliment dels seus objectius.

3.- Que l’Ajuntament de Badalona faci conèixer aquest posicionament de suport i col·laboració a aquesta crida per la salut i la vida al conjunt d’Administracions, entitats i organitzacions municipals, i supramunicipals com la Diputació de Barcelona, xarxa social i solidària, ONGs, a perlanostrasalut@gmail.com, així com als mitjans de comunicació locals i/o generalistes al seu abast i interessats.