Twitter Facebook Instagram Youtube

L’Ajuntament de Badalona ret homenatge a Josep Uclés en el desè aniversari de la seva mort

L’Ajuntament de Badalona ret homenatge a Josep Uclés en el desè aniversari de la seva mort.

L’acte, que se celebrarà dimecres 29 de novembre, reunirà diversos amics i intel·lectuals que van col·laborar amb l’artista

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Badalona ha organitzat per aquest proper dimecres, 29 de novembre, a les 19.30 hores, un homenatge a la figura de Josep Uclés Cifuentes amb el títol “Uclés, escolta!”. L’acte es farà a la sala d’exposicions del Centre Cultural El Carme, ubicada al carrer de Francesc Layret, 78-82, planta -1, que duu el nom de l’artista, i comptarà amb la presència de la família del pintor. La presentació de l’homenatge anirà a càrrec de la regidora de l’Àrea de Cultura, Vanesa González.

L’acte consistirà en una taula rodona on amics i intel·lectuals de l’entorn de l’artista acostaran als assistents a la persona i a l’obra de Josep Uclés. La taula estarà formada per Isona Passola, productora, guionista i presidenta de l’Ateneu Barcelonès; Vicenç Altaió, poeta, escriptor, crític i comissari d’art; Fiona Morrison, artista plàstica i visual; Joan Mayné, museòleg, antropòleg i exdirector del Museu de Badalona, i Josep Botey, galerista de Josep Uclés. La taula estarà moderada per Josep Duran, amic del pintor i exregidor de cultura de l’Ajuntament de Badalona.

Tancarà l’acte l’històric grup de pop català Duble Buble, per al qual Josep Uclés va dissenyar la portada del seu disc Clavat.

Biografia

Josep Uclés i Cifuentes va néixer al barri de La Salut de Badalona l’any 1952 i va morir a La Roca del Vallès l’any 2013. L’any 1972 exposa per primera vegada al Museu de Badalona, iniciant així una trajectòria artística ascendent fins a consolidar-se com un dels pintors més destacats de la seva generació.

Entre les fites dels primers anys cal destacar la participació en l'exposició “Seny i rauxa”, d’art avantguardista català, al Centre Nacional d’Art i Cultura Georges Pompidou de París, el 1978, i en l’exposició “Europa '79”, a Stuttgart, que va suposar l’inici de l’esclat de la pintura europea dels vuitanta, i que va representar el trencament del sentit progressiu de la història de l’art, imposant una valoració dels individus per sobre de la tendència, i d’on sorgiria el neoexpressionisme i la transavanguarda italiana.

Uclés va exposar a diverses parts del món i va gaudir del reconeixement de la crítica i del públic. La seva singularitat plàstica i estètica, junt amb el seu caràcter personal, crític i independent, han produït una obra inconfusible que li van permetre mantenir-se distanciat de les modes crematístiques i del mercat artístic efímer. Actualment la seva obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades

L’obra de Josep Uclés, en un principi fosca, misteriosa i de transgressora crítica social, va evolucionar vers una subtil ironia, més colorista i més poètica, on la figura humana continua essent l’eix motivador.