Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona completa el desplegament del Servei d'assessorament i intermediació en deutes de l'habitatge als municipis de Barcelona

Badalona completa el desplegament del Servei d'assessorament i intermediació en deutes de l'habitatge als municipis de Barcelona.

El punt forma part del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) impulsat per la Diputació de Barcelona i concertat amb els ajuntaments, els consells comarcals, els col·legis d’advocats i la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Barcelona

Badalona ha presentat aquest dimarts el punt d’assessorament del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) adreçat a aquelles persones o famílies hipotecades del municipi que es troben en dificultats per pagar el préstec o crèdit hipotecari, o preveuen que no el podran fer efectiu en el futur. Es tracta del darrer punt SIDH que la Diputació de Barcelona impulsa i amb el que es completa el desplegament d’aquest servei en el conjunt de municipis d ela demarcació.

A la presentació del nou servei hi han participat el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, el primer tinent d’Alcaldia i la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, Oriol Lladó i Agnès Rotger, respectivament, la directora operativa d’Actuacions d’Urgència en Matèria d’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, i la diputada de la Junta de govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Carmen Valenzuela.

En la presentació del Servei, el diputat Joan Ramon Mut ha remarcat el fet que amb aquest punt, la Diputació de Barcelona ha acabat el desplegament del SIDH: «Ara, tots els habitants de la demarcació de Barcelona estan coberts en matèria de deutes d’habitatge» ha assenyalat Mut, i ha afegit: «Aquest és un servei que té totes les bonances, ja que hi intervenen totes administracions i és un servei descentralitzat que s’hi pot tenir accés des de qualsevol punt del territori».

El diputat també ha volgut agrair a l’Ajuntament de Badalona per haver fet l’esforç per implantar aquest servei a la ciutat. «Arribar fins aquí no ha estat un camí senzill, per això vull felicitar haver aconseguit tirar-lo endavant amb molt bona feina», ha remarcat Mut.

El primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Oriol Lladó, ha assenyalat que «tota la feina que fem orientada a les persones és una feina d'equip i en especial al voltant de l'habitatge» per afegir: «Hem aconseguit tots plegats impregnar l’administració amb el treball d equip, i també l’oficina local d’habitatge».

Lladó també ha dit que repassant les polítiques d’habitatge que des de l’Ajuntament estan fent, s’està preparant ajuts per al lloguer, s’està reforçant el servei d’orientació jurídica també les primeres operacions de tanteig i retracte per tenir un parc públic d’habitatge a Badalona. Oriol Lladó també ha remarcat: «els grans canvis en habitatge han de ser canvis legislatius, perquè hem de poder respondre des dels ajuntaments com es mereix a la situació d’emergència habitacional que tenim al conjunt del país i per això hi ha esperança al voltant del nou govern de Catalunya».

També la directora operativa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau ha volgut remarcar que el projecte SIDH, iniciat el 2012, requereix la coordinació de totes les administracions, fet que li dona rellevància i també eficiència, fet que també ha volgut ressaltar la diputada de la Junta de govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Carmen Valenzuela.

El SIDH de Badalona

El municipi de Badalona formava part de la proposta de desplegament inicial del SIDH, després que el setembre de 2012 signés un conveni amb el servei Ofideute de la Generalitat. Finalment, al 2017, Badalona s’incorpora al fons de prestació de SIDH i renuncia al conveni Ofideute, iniciant-se la nova gestió el mes de febrer de 2018.

En el primer trimestre d’aquest any 2018, el SIDH de Badalona ha iniciat 38 nous expedients, tenint oberts un total de 76 expedients oberts, i n’ha tancat 45, 30 dels quals han estat d’intermediació amb l’entitat financera i la resta d’assessorament i consultes.

El servei que s’ofereix a Badalona es realitza a través del departament d’Acció Social situat als baixos de l’edifici El Viver, a la plaça de l’assemblea de Catalunya, 9-12, am horari de dilluns a divendres de 8.30 a 13 30 h i els dijous de 16 a 18.30 h.

Desplegament pel territori

Aquest servei, que la Diputació ha desplegat per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat, prestat per l’Agència de l'Habitatge de Catalunya, que es va crear el 2010. L'objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels col·legis d'advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris o de pagament de lloguer, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació.

41 punts de servei d’abast municipal, supramunicipal i comarcal

Am la presentació del SIDH de Badalona, el servei ha completat la xifra de 41 punts d’atenció, d’abast municipal, supramunicipal o comarcal, amb els quals es dona servei al conjunt de territori de la demarcació de Barcelona

Aquets conjunt de punts han atès, des de l’any 2013 i fins a l’actualitat, a 5.828 famílies amb problemes de sobreendeutament hipotecari o de lloguer. El 60% de les mediacions gestionades han acabat amb acord entre les famílies i les entitats bancàries.

Els punts SIDH en funcionament, en molts casos d’abast supramunicipal o comarcal, estan ubicats als següents municipis: Arenys de Mar, Badalona, Barberà del Vallès, Berga, Caldes de Montbui, Calella, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers (dos punts), l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa (dos punts), Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Moià, Montcada i Reixac, Pineda de Mar, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat (dos punts), Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vic Viladecans , Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú (dos punts).

Badalona, 5 de juny de 2018