Twitter Facebook Instagram Youtube

Dolors Torrents i la Fundació Badalona Capaç, guardonades amb el premi Trencant Invisibilitats 2017

Dolors Torrents i la Fundació Badalona Capaç, guardonades amb el premi Trencant Invisibilitats 2017.

Torrents ha estat la guanyadora en categoria individual per la seva lluita per al dret de vot de les persones amb discapacitats intel·lectuals

En la categoria de projecte, s’ha reconegut la tasca de Badalona Capaç contra l’exclusió de les dones amb diversitat funcional de la ciutat

La badalonina Dolors Torrents i la Fundació Badalona Capaç són les guanyadores del premi Trencant Invisibilitats 2017 en la categoria individual i de projecte, respectivament. Les guardonades, escollides pel Consell Municipal de les Dones de Badalona, van rebre el reconeixement durant l’acte institucional per commemorar el Dia Internacional de la Dona que es va celebrar aquest dimecres a la tarda al Teatre Zorrilla de Badalona.

Torrents, que ja va ser una de les finalistes per emportar-se el premi en la passada edició, ha estat reconeguda per la seva lluita per al dret de vot de les persones amb discapacitats intel·lectuals. La guardonada va patir la retirada del dret de sufragi l’any 2005, quan amb 34 anys va deixar de figurar al cens en modificar-se el grau de capacitat que tenia reconegut. La seva lluita personal, compartida amb altres persones i col·lectius com Aspanin, va fer que l’any 2015 se li retornés el dret a vot. La retirada del dret de sufragi afecta milers de persones i per això, l’exemple de la Dolors obre un camí per a moltes altres persones en la mateixa situació.

Torrents col·labora actualment de manera activa amb DINCAT (Federació de Centres de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya) reivindicant els drets com a persones, lluitant per una societat més digna i més inclusiva. També entrena amb l’equip de futbol inclusiu de La Gramanet.

El dret de vot de les persones amb discapacitat intel·lectual està recollit a nombroses normes internacionals com, per exemple, la Convenció Internacional de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que Espanya va signar el 2008. La retirada del dret de sufragi afecta milers de persones però els casos en què es recorre la decisió judicial són molt pocs, sigui per falta d’informació o pel cost econòmic. Aquest febrer es va aprovar al Parlament la modificació del llibre 2n del Codi Civil per demanar que el jutge s’hagi de pronunciar expressament sobre el dret a vot quan determina el grau de discapacitat. Aquest avenç, important però insuficient, pot ser un primer pas per aconseguir que no es pugui privar a ningú del dret a vot i la Dolors, amb la seva lluita, és una de les responsables d’aquesta petita victòria.

La Fundació Badalona Capaç, guanyadora en la categoria de projectes i que també va optar al guardó l’any passat, ha estat reconeguda per la seva tasca contra l’exclusió de les dones amb diversitat funcional de la ciutat. Amb la seva activitat, la fundació ofereix oportunitats d’ocupació (terapeuta o laboral, remunerada o no) a les persones adultes amb discapacitat intel·lectual afavorint així la inserció laboral de les dones de Badalona amb diversitat funcional. D’aquesta manera, Badalona Capaç combat la doble exclusió que pateixen les dones amb discapacitat en el món laboral: per raó de gènere i per la mateixa discapacitat.

A Catalunya hi ha 514.886 persones amb reconeixement legal de discapacitat, de les quals més del 50% són dones (260.861). Aquestes dades reflecteixen algunes de les barreres amb les quals conviuen les dones amb discapacitat. Per exemple, la taxa d’atur és superior per a les dones amb discapacitat (35% enfront del 26% de les que no tenen discapacitat), el salari anual és inferior per al col·lectiu femení amb discapacitat, 17.209 euros envers 19.573 euros; i la percepció de sentir-se discriminada és més del doble entre les dones amb discapacitat respecte a la resta.

Un acte de reconeixement i reivindicació

L’entrega dels premis Trencant Invisibilitats 2017 va ser el punt culminant d’un acte institucional que va estar conduït per la periodista badalonina Meritxell Ortiz i que va comptar amb les actuacions coreogràfiques de Yolanda Vargas i el Grup de Dones Congrés.

Ortiz va ser també l’encarregada de llegir el manifest de la jornada. Durant la seva intervenció, la periodista va reclamar un reconeixement a les feines que diàriament assumeixen les dones, especialment aquelles tasques de cura i no remunerades que suposen una gran desigualtat social envers els homes. Ortiz va reclamar també una equiparació salarial i de drets, i per aconseguir-ho va animar a les persones presents a participar de la vaga feminista d’aquest 8 de març i va apel·lar a la sororitat, un concepte que defineix la solidaritat entre les dones per crear xarxes de suport que empenyin canvis socials per aconseguir la igualtat.

En la mateixa línia va expressar-se l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, qui va tancar l’acte recordant la importància de la vaga feminista per “exemplificar que aquesta societat, sense les dones, s’atura”. Sabater va insistir en la necessitat de canviar les estructures socials que discriminen a les dones pel fet de ser-ho i que comporten situacions de coerció física i psicològica i la mort de desenes de dones anualment arreu de l’estat per casos de violència masclista.

L’alcaldessa va agrair i destacar la tasca de totes les persones i entitats que optaven al premi Trencant Invisibilitats perquè “fan una feina imprescindible per a la nostra ciutat i per a tota la societat, ja que treballen per millorar la situació de les dones en tots els àmbits de la societat d’una manera democràtica i diversa”.

8 de març, Dia Internacional de les Dones

L’acte institucional va marcar l’inici d’una jornada, la d’avui dijous 8 de març, que està plena de cites per reivindicar la igualtat i la lluita contra la discriminació de la Dona. Més enllà de la vaga feminista convocada per a tot el dia, entre les 12 i les 14 hores i les 16 i les 18 hores, es durà a terme una aturada laboral i concentració a la plaça de la Vila. Aquestes aturades seran exactament de 2 hores, 1 minut i 36 segons, que correspon al temps exacte que una dona ha de treballar de més per equiparar el seu sou al d’un home.

A les 17 hores, la Federació de Dones de Badalona farà una actuació a la plaça de la Vila i posteriorment, a les 18 hores, es tancarà la jornada amb una manifestació unitària que sortirà des de la mateixa plaça fins a la plaça de la Dona de Badalona.

Badalona, 8 de març de 2018