Twitter Facebook Instagram Youtube

Maria Amaya, Glòria Pérez i Dolors Torrents són les dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017

Maria Amaya, Glòria Pérez i Dolors Torrents són les dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017.

Acollida i Esperança Can Banús, FAR (Formació, Acompanyament i Relació) i la Fundació Badalona Capaç opten al Premi en la categoria de Projectes

Els premis es lliuraran durant l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones que se celebrarà el dimecres 7 de març al Teatre Zorrilla de Badalona

El Consell Municipal de les Dones de Badalona ha seleccionat les tres dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017 en la categoria individual i les tres candidatures que opten a guanyar-lo en la categoria de projectes. Els premis es lliuraran al Teatre Zorrilla de Badalona el pròxim 7 de març, a partir de les 19 hores, en l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones. A més del lliurament dels premis, l’acte comptarà amb l’actuació de dansa de Yolanda Vargas i la interpretació de la cançó La mujer de las mil batallas de Manuel Carrasco a càrrec de Grup de Dones Congrés.

Les 3 dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017 en la categoria individual són:

  - Maria Amaya, una dona gitana de 50 anys que viu al barri de Sant Roc i que ha fet dues carreres: treball Social i antropologia. Actualment és treballadora social dels Serveis Socials en el barri del Pomar i membre de la Fundació Privada Pere Closa des de l’any 1998. La Maria és un exemple positiu per a la societat, ja que pertany a una cultura minoritària, és dona i continua vivint al barri on va créixer. Amaya és un referent per a la comunitat gitana que valora la seva història de vida i el treball que realitza.

  - Glòria Pérez, fundadora i directora (1992-2001) de la biblioteca Can Casacuberta. Durant el seu mandat com a directora de la Biblioteca Nacional va elaborar i dirigir les activitats per apropar-la a la ciutadania. Actualment és la presidenta de la FESABID (Federació espanyola de societats arxivistes, biblioeconomies i documentació museística). La figura de la Glòria trenca amb els estereotips com a dona bibliotecària per la seva capacitat de lideratge.

  - Dolors Torrents, una dona badalonina a qui se li va retirar el dret de sufragi el 2005 quan amb 34 anys va deixar de figurar al cens en modificar-se el grau de capacitat que tenia reconegut. La seva lluita personal, compartida amb altres persones i col•lectius com Aspanin, va fer que l’any 2015 se li retornés el dret a vot, retirat quan se li modificà el grau de capacitat. La retirada del dret de sufragi afecta milers de persones. L’exemple de la Dolors obre un camí per a moltes altres persones en la mateixa situació.

En la categoria de projectes, els tres seleccionats són:

  - Acollida i Esperança Can Banús, un projecte que funciona des de 1996 a Badalona. Es tracta d’una llar residència per a persones afectades pel VIH i que pateixen exclusió social. Aquest projecte no podria funcionar sense l’altruista col·laboració de les dones voluntàries, que fan totes les tasques de neteja, cuina, cerca d’ajudes econòmiques i menjar, etc. sense ànim de lucre. Aquestes tasques fan possible una autèntica integració i socialització de les persones acollides.

  - FAR (Formació, Acompanyament i Relació) és un projecte que s’està duent a terme des del 2007 fins a l’actualitat al barri de la Salut de Badalona. Aquest projecte apropa la possibilitat d’integració sociocultural de les dones del barri La Salut a través de l’idioma, impartint classes d’alfabetització de castellà i català. Acompanyades per un equip de voluntàries i professionals de la Fundació Salut Alta, s’obre la possibilitat de participació a mares de menors de 0 a 3 anys oferint un espai de llar d’infants. Alhora, més enllà de la part formativa, FAR suposa un espai de trobada entre dones del barri que comparteixen alegries i dificultats comunes, i es complementa amb l’espai “Sakti” on dos cops al mes s’ofereix un espai d’autoconeixement personal i emocional.

  - Fundació Badalona Capaç, pel seu projecte contra l’exclusió de les dones que té per objectiu oferir oportunitats d’ocupació (terapeuta o laboral, remunerada o no) a les persones adultes amb diversitat funcional de la ciutat de Badalona. Amb la seva tasca combaten la doble exclusió que pateixen les dones amb discapacitat en el món laboral: per raó de gènere i per la mateixa discapacitat.

Durant la presentació dels actes, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater ha convidat a tota la ciutadania a participar en les activitats que programades per commemorar el Dia Internacional de la Dona a Badalona, ja que “la lluita feminista és una lluita que ens concerneix a tothom”.

Altres actes amb motiu del Dia Internacional de la Dona:

Dilluns 5 de març

Xerrada: Drets laborals de les dones

A càrrec de Mar Vidal, treballadora social; Fina Salazar, Plataforma Atenció Domiciliaria de Catalunya i Carmen Crespo, Grup Les Kellys de Barcelona

Hora: 16 h | Lloc: Casal Cívic de Sant Roc (avinguda del Maresme, 182-190)

Organitza: Dones i Barri en Xarxa | Accés lliure

Dimecres 7 de març

Activitats per a infants i joves al voltant del gènere

Hora: a partir de les 17.30 h | Lloc: plaça de Camarón de la Isla

Organitza: entitats socioeducatives de Badalona Sud | Accés lliure

Visita guiada: Les dones a Baetulo

Hora: 18 h | Lloc: Museu de Badalona

Accés lliure amb inscripció prèvia al museu al telèfon 93 384 17 50

Dijous 8 de març

Vaga feminista durant tot el dia

Aturada i concentració a la plaça de la Vila

De les 12 hores a les 14 hores, 1 minut i 36 segons*


De les 16 hores a les 18 hores, 1 minut i 36 segons*

*L’aturada de 2 hores, 1 minut i 36 segons és el temps que una dona ha de treballar de més 
 per equiparar el seu sou al d’un home

Actuació de la Federació de les Dones de Badalona a la plaça de la Vila

17 h

Manifestació unitària des de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Dona

18 h

Divendres 9 de març

Acte cultural: Dia Internacional de la Dona

Recital de poesia, lectura de textos, tallers de punts de llibre i altres activitats

Hora: a partir de les 11 h | Lloc: plaça de Sant Elies
Organitza: Ciutadania de Badalona Sud | Accés lliure

Recollida d’aliments solidaris: Sopar de les dones de Badalona

Trobada anual de les dones de la ciutat en un ambient distès i festiu

Hora: 21 h | Lloc: Restaurant Can Devesa (carretera de Badalona a Montcada, km. 6) Sortida amb autocar des de la Morera, Centre Comercial Màgic i el Museu de Badalona

Organitza: Federació de Dones de Badalona

Dimecres 14 de març

Acte: Dones diverses. Diverses dones

Reflexions sobre els 4 eixos del manifest

Hora: 17.30 h | Lloc: Centre Cultural l’Escorxador - Nau 3

Organitza: Consell Municipal de les Dones de Badalona | Accés lliure

Divendres 16 de març

Xerrada – col·loqui: Diversitat de famílies

Conduït per Rosa Bertran, advocada civil, matrimonialista i penalista

Hora: 18 h | Lloc: Casal de la Dona de Pomar (avinguda Sabadell, s/n)

Organitza: Casal de la Dona de Pomar | Accés lliure

Dimecres 21 de març

Trobada: Paella solidària

A càrrec del Grup de Dones Congrés

Hora: 14 h | Lloc: Associació de Veïns de Congrés (carrer de Sant Marc, 6, local 15)

Organitza: Grup de Dones Congrés

Preu: sòcies 4 € / no sòcies 8 €

Badalona, 5 de març de 2018