Twitter Facebook Instagram Youtube

Badalona és un dels 15 municipis de la Metròpoli de Barcelona que participa del Servei AMBici que oferirà 2.600 bicicletes 100% elèctriques de darrera generació

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha assistit avui a la presentació d’aquesta iniciativa de l’AMB que es posarà en marxa a principis del 2023 oferint aquest servei a gairebé 1,2 milions de ciutadans

Badalona és un dels 15 municipis de la Metròpoli de Barcelona que participa del Servei AMBici que oferirà 2.600 bicicletes 100% elèctriques de darrera generació.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha assistit avui a la presentació d’aquesta iniciativa de l’AMB que es posarà en marxa a principis del 2023 oferint aquest servei a gairebé 1,2 milions de ciutadans

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, i el president de BSM, Jaume Collboni, han presentat la infraestructura del nou servei de bicicleta compartida metropolitana, AMBici. A la presentació hi ha assistit l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, amb la resta dels 15 alcaldes dels municipis on s’implantarà inicialment el servei.

Durant l’acte, han mostrat el model de bicicleta elèctrica de darrera generació, l’estació d’ancoratge i el tòtem informatiu del nou servei de bicicleta metropolitana, que es posarà en marxa el 2023. En concret, a principis del 2023 arribarà als municipis de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat, i durant els tres mesos següents, als altres 12 municipis.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha destacat, durant la presentació del AMBici, que: “el servei arribarà a tots els punts essencials, com Can Ruti, i les estacions de Metro i Renfe. El nou servei també permetrà comunicar barris i tota la façana marítima, ara mateix sense transport públic directe en línia recta”. Guijarro ha afegit que: “aviat arribaran 348 bicicletes elèctriques, un servei que molts ciutadans reclamaven”.

El projecte posarà a disposició dels ciutadans fins a 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions d’estacionament. L’AMBici estarà integrat amb el sistema de transport públic col·lectiu de la metròpolis de Barcelona, cosa que facilitarà la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com el Bus Metropolità, el metro, el tramvia, el ferrocarril, etc.

L’AMBici ha estat creat per l'AMB i el gestionarà Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). És un projecte cofinançat amb 7 milions d’euros del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (fons Next Generation) i suposarà un nou impuls per potenciar i facilitar opcions de mobilitat sostenible a la metròpolis de Barcelona.

L’AMBici arribarà a 15 municipis metropolitans: l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Com a mínim, la meitat de les estacions tindran un punt de recàrrega elèctrica, mentre que la resta seran energèticament autònomes per poder fer servir el sistema d’ancoratges mitjançant plaques fotovoltaiques.

Bicicleta, estacions i ancoratge

L’AMBici tindrà bicicletes 100% elèctriques de darrera generació. Concretament, el model e-SMARTbike 2.0, que ofereix la facilitat per maniobrar de manera àgil i segura, tot mantenint el control de la bicicleta, en un entorn urbà, i compta amb un motor central situat en la posició més baixa de la bicicleta. Gràcies a aquesta configuració, quan l’usuari utilitza la bicicleta es configura un centre de gravetat baix que fa que la posició corporal sigui més vertical, la qual cosa garanteix que l'usuari se senti segur durant el trajecte i millori la seva experiència en la conducció i maniobrabilitat, sobretot en les corbes i els terrenys més complicats.

El motor de les noves bicicletes metropolitanes té un dispositiu connectat al sistema elèctric de la bicicleta que permet monitorar-ne en tot moment l'estat i així oferir la millor experiència a l’usuari. A més, l'e-SMARTbike 2.0 té una funció integrada, “Starter Boost”, en què s’activa la compatibilitat total del motor i s’accelera més ràpidament en els primers metres. Aquesta funció s'activa quan l'usuari experimenta les primeres oscil·lacions, i aleshores es produeix una arrencada suau. Els nivells d’assistència a l’usuari seran automàtics i ajustats depenent del pedaleig de l’usuari, i l'assistència deixarà de funcionar quan s’arribi als 25 km/h, així com quan l'usuari freni la bicicleta.

Les bicicletes de l’AMBici també disposaran d'una pantalla integrada on es pot visualitzar el nivell de càrrega, activar l'assistència del motor elèctric o apagar-la. Addicionalment, a través de l'aplicació mòbil l'usuari podrà activar o desactivar l'assistència en el moment que faci un lloguer, una pausa o quan torni la bicicleta.

Les bicicletes tindran un sistema de geolocalització per satèl·lit. Les estacions seran modulars i almenys el 50% disposaran de recàrrega elèctrica i estaran vinculades a estacions de transport públic.

Tarifa del servei AMBici

Durant el 2023, l’AMB aplicarà una tarifa promocional de 25 € l’any per abonament, que permetrà 30 minuts d’ús gratuïts per cada trajecte. Després dels 30 minuts gratuïts, costarà 0,50 € cada 30 minuts.

A partir del 2024, l’abonament tindrà un cost de 40 € l’any, amb els primers 30 minuts a un preu de 0,15 €. Després dels 30 minuts inicials, costarà 0,50 € cada 30 minuts.

Els usuaris que vulguin emprar la targeta física, la podran adquirir per un cost de 6 euros. L’aplicació mòbil no té cap cost i, per tant, no caldrà fer cap pagament inicial.

Abonament metropolità per a l’AMBici i el Bicing i servei integrat

Per tal de facilitar l’ús conjunt del servei AMBici de l’AMB i el servei Bicing de l’Ajuntament de Barcelona, i establir unes condicions preferents per als usuaris que vulguin utilitzar els dos sistemes, es crearà un abonament metropolità.

Pel que fa a la integració de l’AMBici amb el servei de Bicing, s’ha previst crear estacions de pont o de transferència dels dos serveis, ubicades en zones limítrofes de Barcelona amb els termes municipals de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, i l’abonament metropolità, amb descomptes per als usuaris dels dos serveis.

Inicialment, es preveuen fins a 7 estacions de transferència, situades en les localitzacions següents:

• Barcelona - Sant Adrià de Besòs, Campus UPC – Diagonal Besòs

• Barcelona - Sant Adrià de Besòs, La Pau

• Barcelona - Santa Coloma de Gramenet, Baró de Viver

• Barcelona - Esplugues, Zona Universitària

• Barcelona – l’Hospitalet de Llobregat, Ciutat de la Justícia

• Barcelona – l’Hospitalet de Llobregat, Riera Blanca

• Barcelona – l’Hospitalet de Llobregat, Collblanc

Badalona, 25 d’octubre de 2022