Twitter Facebook Instagram Youtube

Balanç de la temporada de platges 2022 a Badalona

Balanç de la temporada de platges 2022 a Badalona.

L’estiu ha estat marcat per la meteorologia, amb onades de calor molt fortes i prolongades i amb pocs episodis de pluges

Durant la temporada de bany, que enguany ha estat de 107 jornades, s’ha hissant la bandera vermella que prohibeix el bany un total de 8 jornades, un 7,5% dels dies

La temporada de platges 2022 a Badalona ha estat complicada i marcada per les condicions meteorològiques que s’han donat tant durant l’estiu com en els mesos previs. Abans de la temporada de bany els temporals van deixar sense sorra la platja de la Barca Maria, que aquesta temporada no ha pogut disposar de tots els serveis. Aquesta pèrdua de sorra, juntament amb les condicions de la mar durant l’hivern i la primavera, van deixar al descobert restes d’antigues edificacions que es trobaven a la sorra i a l’aigua de les platges del Cristall i del Pont d’en Botifarreta i que van ser retirades pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico a principis de juliol. Aquestes restes representaven un risc pera les persones i impedien que la platja es pogués netejar amb mitjans mecànics. Un cop retirades les restes es va poder donar el servei de neteja amb normalitat.

Enguany, l’estiu ha estat molt calorós, amb onades de calor fortes i prolongades que van propiciar que el nombre de persones usuàries fos molt elevat. Pel que fa a les precipitacions, entre els mesos de juny i setembre els episodis de pluja han estat poc nombrosos (només cinc). Aquestes episodis van provocar el vessament a mar de les aigües de pluja i residuals, fet que suposa un episodi de contaminació de curta durada i la hissada de la bandera vermella que prohibeix el bany. Aquest factor, entre d’altres, ha marcat l’estat del mar i les banderes que ho senyalitzen. Durant la temporada de platges la bandera verda o groga ha senyalitzat un estat bo de la platja en 99 de les 107 jornades de bany.

En comparació amb altres temporades no hi ha diferències significatives excepte amb les dades dels anys 2019, 2018 i 2017, on les pluges van ser més abundants o van haver-hi incidents en el sistema de sanejament.

Temporada

Verda

Groga

Vermella

TOTAL

2022

91

8

8

107

2021

80

19

7

106

2020

70

17

9

96

2019

64

25

18

107

2018

72

17

11

100

2017

53

5

13

71

2016

91

14

9

114

2015

80

26

8

114

2014

71

14

8

93

2013

82

10

7

99

Novetats de la temporada

La principal novetat de la temporada ha estat la posada en marxa d’una prova pilot de platja per a persones amb gossos. Es va ubicar a la platja dels Patins de Vela (darrera de la piscina municipal) i comptava amb una superfície de 900 m² perimetrada per tanques a la sorra. Aquesta àrea disposava de servei de control i informació i restringia l’accés només a gossos amb xip identificador. L’afluència diària ha estat d’uns 100 gossos en les jornades laborables i aproximadament d’uns 150 els caps de setmana.

Aquesta temporada la platja de Badalona ha tornat ha disposar de dos punts d’assistència al bany per a persones amb diversitat funcional situats a la platja del Pont d’en Botifarreta i a la platja del Pont del Petroli. Durant la temporada de bany s’han realitzat 157 banys assistits.

Altres millores han estat la dotació a la platja de La Marina de tots els serveis de platja necessaris (vigilància, salvament i socorrisme, dutxa i guingueta bar) i la instal·lació d’una zona de workout a la platja del Pont del Petroli.

Bandera Blava

La temporada va començar amb l’atorgament, el mes de juny, de la bandera blava a les platges del Cristall, Barca Maria i la platja dels Pescadors. L’Escola del Mar i l’Escola de Natura, per primera vegada, també van aconseguir el guardó de Centre Blau.

Salvament i socorrisme

En relació al servei de salvament i socorrisme, durant aquest estiu s’han realitzat un total de 1.023 assistències, 17 evacuacions i 9 rescats. La majoria de les accions realitzades en aquest àmbit han estat en accions preventives d’informació als usuaris (un total de 17.844).

La regidora de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Trenado, ha destacat "que el principal objectiu de cara a la temporada vinent és continuar treballant amb totes les administracions implicades per restablir la platja de la Barca Maria i intentar solucionar la pèrdua de sorra que pateix. A més s'ha d'intentar minimitzar els abocaments d'aigües residuals al mar" En aquest sentit, Trenado ha remarcat que "durant aquest estiu ja hem mantingut diverses reunions amb el Ministeri de Transició Ecològica, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua per trobar solucions consensuades".

La regidora ha destacat "l'excel·lent resultat de la prova pilot de la nova platja de gossos" i ha confirmat que "l'Ajuntament ja treballa per tornar a posar-la en funcionament la temporada vinent i aplicar millores en el servei".

Badalona, 19 de setembre de 2022