Twitter Facebook Instagram Youtube

Constituït el Consell de Governs Locals com a òrgan de representació del món local

Constituït el Consell de Governs Locals com a òrgan de representació del món local.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha estat escollit membre de la Comissió Permanent en l’acte que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

Aquest vespre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona s’ha constituït el Consell de Governs Locals que presidirà l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. El Consell és l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat i ha d’actuar com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament.

La composició del Consell depèn dels resultats de les eleccions municipals i el formen un centenar d’alcaldesses i alcaldes de Catalunya entre els quals es troba l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro. A més, l’alcalde de Badalona ha estat escollit membre de la Comissió Permanent del Consell de Governs Locals. A aquesta Comissió li correspon, entre altres, les funcions de seguiment i de preparació dels acords del Ple, les d’organització i el funcionament ordinari del Consell.

L’ens es va crear inicialment l’any 2011, però va deixar de funcionar el 2015, per això la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha destacat la importància que avui s’hagi reactivat el Consell. “Convenia reactivar el Consell de Governs Locals per donar veu a tots els municipis, per ser un fòrum del municipalisme, per ser un Parlament dels pobles i les ciutats, i també àgora del municipalisme”, ha assenyalat.

Segons la llei del Consell de Governs Locals, una de les finalitats del consell és participar en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives i en la tramitació de plans normes reglamentàries i avantprojectes de llei que afecten de manera específica les administracions locals.

La presidenta del Consell de Governs Locals, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha reivindicat el paper fonamental que han jugat els ajuntaments durant la pandèmia per cobrir les necessitats de la ciutadania. “Els governs locals ens hi hem deixat la pell”, ha afirmat. La presidenta del Consell ha manifestat. “Coneixem les inquietuds de la gent i les legítimes reivindicacions de cada racó de Catalunya. Ara ens toca convertir els problemes de la ciutadania en solucions concretes i útils. Hem de ser la veu del territori a la Generalitat, i els ulls de la Generalitat al territori”.

Eina cabdal i pont entre institucions

Després de l’acte, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro ha destacat que: “avui per fi podem constituir aquest Consell de Governs locals que ha de permetre l'enfortiment dels municipis a través d'una millor i més transversal interlocució amb la Generalitat. Els municipis necessitem aquesta eina cabdal, d'aquest Consell han de sortir reformes imprescindibles per al món local. Per això no ens podem quedar amb aquesta foto de família inicial, el Consell de Governs Locals de Catalunya ens ha de permetre desenvolupar la mateixa Llei de Governs Locals i també la Llei de finançament. Aquests dos objectius, pels quals treballarem a partir d'avui, són els que permetran un enfortiment real dels municipis i una política col·laborativa supramunicipal encara més consolidada”. Guijarro ha afegit que: “la política ens demana bastir ponts entre institucions i, sens dubte, la constitució d'aquest Consell de Governs Locals és el pont més sòlid i estable que hem tingut fins al moment”.

Badalona, 1 de febrer de 2022