Twitter Facebook Instagram Youtube

HerbArt: botànica i creació artística és la nova exposició al Centre Cultural El Carme de Badalona

HerbArt: botànica i creació artística és la nova exposició al Centre Cultural El Carme de Badalona.

La mostra, que es pot visitar des de l’1 de juny fins al 25 de juliol, és el resultat de dos anys de producció creativa d’una trentena de botànics i artistes internacionals al voltant de l’estudi de la flora i l’herbari

Botànica i art conflueixen en la nova proposta expositiva que presenta l’Ajuntament de Badalona i la Universitat de Barcelona a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (carrer de Francesc Layret 78). Amb el títol “HerbArt: botànica i creació artística”, la mostra és fruit del diàleg interdisciplinari entre una trentena d’artistes i botànics al voltant de l’estudi i la reflexió sobre l’entorn natural. L’exposició, amb entrada lliure, es podrà visitar des de l’1 de juny fins al 25 de juliol.

Badalona és la seu principal de la mostra, que també es presenta a altres dos espais expositius: l’hivernacle del jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

L’acte d’inauguració de l’exposició a la Sala Josep Uclés tindrà lloc el dimarts 1 de juny, a les 19 hores amb la intervenció de la regidora de Cultura, Educació i Joventut de l’Ajuntament de Badalona, Amanda Feria, el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, Agustí Alcoberro; el president de l’IEC, Joandomènec Ros, i les professores de Belles Arts de la UB i comissàries de la mostra, Eva Figueras i Mar Redondo.

Col·laboració internacional entre botànics i artistes

L’exposició “HerbArt: botànica i creació artística”, que recull una seixantena d’obres, es presenta com la culminació d’un projecte internacional de col·laboració entre científics i artistes procedents de diferents universitats i escoles d’educació superior d’Espanya, Portugal, Itàlia i el Brasil. Aquest projecte, liderat per la Universitat de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), va començar amb una trobada amb el mateix nom l’abril del 2019 a Barcelona. La mostra que es presenta ara reuneix les recerques i les produccions artístiques i documentals resultants, en què la flora i l’herbari s’han abordat com a font d’inspiració, d’estudi i reflexió, des de les mirades creativa i científica.

“Aquest magnífic arxiu visual i tàctil permet acostaments i lectures diverses: la matèria, la textura, la forma i el color són font d’informació plural per generar continguts narratius, visuals i creatius”, expliquen Eva Figueras i Mar Redondo, coordinadores del projecte, juntament amb Joan Vallès, catedràtic de Botànica de la UB i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), i Teresa Garnatje, directora de l’IBB.

Inspirades en el binomi natura/cultura, enmig d’un temps d’emergència climàtica, les obres exposades volen esdevenir llavor i deixar empremta i s’articulen amb un recorregut per quatre eixos temàtics sobre els quals artistes i botànics han desenvolupat els seus processos: la fragilitat i la destrucció; la contemplació; la diversitat i la singularitat, i la resiliència.

Publicació del catàleg HerbArt, confluències entre art i ciència

L’exposició es completa amb la publicació del llibre HerbArt, confluències entre art i ciència, (Edicions UB, 2021), editat per Mar Redondo i Eva Figueras. El volum presenta una selecció dels treballs resultants en aquests dos anys del projecte HerbArt, en què artistes i investigadors en botànica han compartit processos, han identificat territoris interdisciplinaris i han trobat vincles entre la creació artística, la genètica, l’evolució de les plantes i la cultura. El llibre inclou més de quaranta obres d’art il·lustrades a tot color. La publicació es presentarà durant l’acte d’inauguració de l’exposició el mateix dimarts 1 de juny, al Centre Cultural El Carme.

L’exposició a la sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme es podrà visitar de dimarts a divendres de 16.30 a 20 hores; els dissabtes, d’11 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores, i els diumenges i els festius, d’11 a 14 hores.

“HerbArt: botànica i creació artística” és una iniciativa impulsada per les coordinadores del projecte, Eva Figueras i Mar Redondo, en col·laboració amb el Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Badalona i l’Institut d’Estudis Catalans.

Badalona, 28 de maig de 2021