Twitter Facebook Instagram Youtube

El Govern anuncia que portarà al Ple municipal un Pla Econòmic i Financer que periodifica 17 dels 52 milions d’euros previstos en inversions

El Govern anuncia que portarà al Ple municipal un Pla Econòmic i Financer que periodifica 17 dels 52 milions d’euros previstos en inversions.

L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha demanat per carta al president en funcions, Pedro Sánchez, la derogació o la flexibilització de la “Llei Montoro”

El govern municipal portarà el pròxim dimarts, 17 de desembre, al Ple de l’Ajuntament de Badalona el Pla Econòmic i Financer previst per a l’any 2020. Aquest Pla periodificarà les despeses per acomplir els objectius de la Llei d’Estabilitat Pressupostària de l’any 2012, coneguda com a “Llei Montoro”. Segons aquesta Llei cap administració pot superar la despesa de l’any anterior i en el cas de Badalona, l’exercici del 2018 va superar l’any 2017.

Aquest anunci l’ha fet aquest matí l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, en una roda de premsa, acompanyat de la regidora de l’Àmbit de Recursos Interns, Habitatge i Salut, Teresa González, i l’interventor general de l’Ajuntament, Julián Álamo. L’alcalde ha explicat que el govern ja ha mantingut dues reunions amb tots els grups municipals per explicar el Pla Econòmic i Financer (PEF) i demanar propostes a la resta de grups per tal de poder aprovar-lo al Ple municipal. Aquest Pla periodifica 17 dels 52 milions d’euros previstos en inversions

La Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF) contempla l’anomenada “regla de despesa”, una taxa de referència basada en el creixement de l’economia que el Ministeri d’Economia calcula a partir de la mitjana mòbil del creixement del Producte Interior Brut (PIB). Aquesta regla va sorgir en el marc de la crisi econòmica que va afectar Espanya i que perseguia la contenció de la despesa i l’estabilitat dels pressupostos públics. Això significa que cap administració pública pot superar la despesa de l’any anterior per sobre d’aquesta taxa, encara que, com és el cas de Badalona, tingui superàvit i hagi reduït el deute o tingui una situació de solvència amb més de 130 milions d’euros de tresoreria.

L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha explicat que Badalona va incomplir aquesta regla l’any 2018 bàsicament per l’increment de les inversions. Álex Pastor ha afegit que “som molts els ajuntaments que ja tenen un Pla Econòmic i Financer aquest any. A Barcelona, per exemple, el tenen municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Rubí, Sitges, Esplugues de Llobregat i així fins a un total de 138 a tot Catalunya, i una llarga llista a tot Espanya”.

Any

Despesa executada en inversions

2010

23.112.068,78 €

2011

12.221.327,07 €

2012

9.848.849,03 €

2013

7.637.054,75 €

2014

6.292.690,52 €

2015

13.569.596,48 €

2016

4.722.794,04 €

2017

3.073.569,65 €

2018

13.367.902,39 €

La proposta del PEF presentada consisteix a periodificar les inversions pendents tenint en compte totes aquelles que, probablement, no podran executar-se en l’exercici del 2020, de manera que es preveu executar-les en exercicis posteriors. L’objectiu és evitar que l’aplicació del PEF afecti les despeses de les partides ordinàries i garantir les inversions previstes, aconseguint que no s’afecti el funcionament diari de l’Ajuntament i l’execució prevista de totes les inversions.

Per superar aquesta situació l’alcalde ha assenyalat que “és per això que ja hem enviat una carta al president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que espero aviat torni a ser investit, per demanar la derogació de la Llei Montoro o la seva flexibilització per tal que els municipis no haguem de patir les conseqüències d’aquesta llei injusta”.

La regidora de l’Àmbit de Recursos Interns, Habitatge i Salut, Teresa González, ha criticat que “la regla de despesa es calcula sobre els pressupostos que s’executen, no sobre els aprovats i a vegades els pressupostos executats són menors i queda limitada la capacitat d’inversió per a l’any següent, penalitzant els ens locals que estalvien o no poden fer totes les despeses”. Per a la regidora “al final s’acumulen als calaixos els diners estalviats i no tenim la possibilitat de gastar-los en partides que considerem necessàries”.

Adjuntem carta enviada per l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, amb data d’11 de desembre, al president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Badalona, 12 de desembre de 2019