Twitter Facebook Instagram Youtube

Es manté l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

Es manté l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya.

Els nivells de partícules PM10 continuen moderadament elevats i han augmentat els de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona, on ha quedat activat un altre avís preventiu per aquest contaminant

La Generalitat demana a la ciutadania que prioritzi l’ús del transport públic davant el vehicle privat

Es manté en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar el dimarts, 25 de juny, a tot Catalunya, per nivells moderadament elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). A l’avís per partícules n’afegeix avui un altre per nivells moderats de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40).

Els avisos preventius són la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. S’activen per reduir les emissions de contaminants i evitar un episodi. L’avís preventiu comporta:

  - Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat

  - Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat

  - Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos

  - Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Superacions dels nivells de contaminació

Entre el dia de Sant Joan i ahir dijous, 27 de juny, s’han produït set superacions del valor límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de tot Catalunya, tres de les quals, ahir, a les estacions de Barcelona (Poblenou), Manresa i Vic.

Pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), ahir es va superar el llindar de 160 micrograms per metre cúbic (μg/m³) als punts de mesurament Barcelona (Eixample), Terrassa i Barcelona (Gràcia).

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i demà dissabte valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, per diòxid de nitrogen –que sí que en comportaria– o bé desactivar els avisos preventius.

A més dels contaminants PM10 i NO2, l’ozó troposfèric (O3) presenta aquests dies valors molt elevats. De fet, per a avui divendres hi ha activats cinc avisos preventius de superació del llindar d’informació al Pirineu i centre de Catalunya. L’O3 és un contaminant secundari que es forma en base als òxids de nitrogen i als compostos orgànics volàtils i amb presència de radiació solar intensa i altres temperatures.

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es poden trobar les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per tal reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire.

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats:

  - Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

  - Utilitzar el transport públic.

  - Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).

  - Utilitzar el cotxe compartit.

  - Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

  - En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

  - Optimitzar la climatització de les llars.

L’Àmbit-40

Els 40 municipis de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric on ha quedat activat l’avís preventiu per NO2, a més del que es manté a tot Catalunya per PM10 són:

Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Es manté en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor

El Departament de Salut manté el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Les previsions indiquen que es manté l'onada de calor a tot el territori. L'episodi d'onada de calor es perllongarà, com a mínim, fins dilluns. Davant aquesta situació, Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

  - Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

  - Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina.

  - Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

  - Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

  - Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

  - Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

  - Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

  - Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Badalona, 28 de juny de 2019